Svjetski je dan socijalnog rada

Ilustracija: Shutterstock

SVJETSKI je dan socijalnog rada koji se ove godine obilježava na temu: "Socijalne i ekonomske krize - rješenja socijalnog rada".

Međunarodna federacija socijalnih radnika pozvala je socijalne radnike širom svijeta da današnji dan proslave zalaganjem za ciljeve utvrđene Globalnim planom za socijalni rad i socijalni razvoj (2012.-2016. godine)

Svjetski dan socijalnog rada na području cijele Hrvatske obilježava se različitim aktivnostima regionalnih udruga socijalnih radnika, koje na svom lokalnom području organiziraju stručne skupove, javne tribine, radionice i druge prigodne programe.

Hrvatska udruga socijalnih radnika tako je organizirala tribinu pod nazivom: "Odgovori socijalnog rada u doba krize", koja će se održati u Europskom domu u Zagrebu.

Iz udruge poručuju kako je cilj tribine potaknuti dijalog o važnim profesionalnim pitanjima, u razdoblju krize, koja snažno obilježava društveni kontekst i pred ovu struku stavlja brojne izazove.

Organiziran je i javni skup u parku Zrinjevac, čime se želi ostvariti neposredna komunikacija s građanima i upoznati šira javnost s ulogom ove profesije u zaštiti prava svih ljudi, promicanju pravednosti, solidarnosti, uvažavanja različitosti i aktivnog sudjelovanja svake osobe u procesu željenih promjena, kako na osobnoj tako i na široj društvenoj razini.

I Josipović dao podršku socijalnim radnicima

U zagrebačkom Europskom domu tribina povodom Svjetskog dana socijalnog rada okupila je socijalne radnike iz cijele zemlje, ali i predstavnike vlasti. Kriza, porast siromaštva, novi sustav vrijednosti i sve češća depresija, pred sustav socijalne skrbi stavljaju nove izazove kojima je ponekad teško odgovoriti, istaknuto je tijekom tribine.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić naglasila je kako se provode brojne mjere i reforme sustava socijalne skrbe, no kako je on tek apaurin za privremeno rješenje problema. Nastale probleme u konačnici može jedino riješiti porast gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, rekla je Opačić.

Podršku socijalnim radnicima dao je i predsjednik Ivo Josipović, koji je naglasio važnost provođenja reformi. "One predstavljaju uvođenje reda, a red i jasni kriteriji su korak bliže pravednosti", zaključio je predsjednik Josipović.

Svjetski dan socijalnog rada - razvitak Hrvatske kao socijalne države

Pravednost i solidarnost, te razvitak Hrvatske kao socijalne države temeljni su postulati sustava socijalnog rada i skrbi o ljudima kojima treba pomoć, poruka je s današnje tribine Hrvatske udruge socijalnih djelatnika kojom se obilježava Svjetski dan socijalnog rada.

Tribina je posvećena odgovorima socijalnog rada u doba krize, a nazočili su joj hrvatski Predsjednik Ivo Josipović i potpredsjedica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Sustav socijalnog rada obuhvaća vas profesionalce i profesionalne institucije, ali i mrežu ljudi dobre volje, civilne udruge, vjerske organizacije, brojne volontere i donatore, a svi skupa želimo da Hrvatska bude ono što piše u Ustavu - socijalna država, istaknuo je Josipović.

"Svakodnevno u Ured dobijem desetak mailova u kojima mi građani pišu - predsjedniče gladan sam. Nastojimo im u dogovoru s vama pomoći, a među onima koji mi se obraćaju su i brojni branitelji koji su, nažalost, zbog pogrešne politike ne doškolovavanja i nemogućnosti prekvalifikacija danas bez posla", istaknuo je Josipović.

Vrlo dobrim i pozitivnim ocijenio je reforme u sustavu socijalne skrbi. Te reforme, ustvrdio je, uvode reda, a temelj socijalne skrbi je pravednost i jednakost prema svima kojima je pomoć potrebna. Red i vrlo jasni kriteriji još su bitniji u vremenima krize u kojima je sve više onih kojima je socijalna pomoć potrebna, poručio je Josipović.

Ističući kako se o socijalnim radnicima i političarima uglavnom ne piše dobro, već samo kad su u pitanju afere i negativnosti, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić ustvrdila je da su socijalni radnici u posljednje dvije godine napravili ogroman posao.

Bez podilaženja mogu reći da ste u dvije godine napravili ogroman posao za koji je inače potrebno četiri godine. Proveli smo reforme u sustavu i uveli aplikaciju o korisnicima putem koje možemo kontrolirati i nadzirati čitavi sustav, navela je Opačić.

Kriza predugo traje i iscrpila je naše građane, pa svi koji imaju probleme, u obitelji ili zbog toga što nemaju posla, dođu se prvo potužiti k vama. Vi ste struka koja je najviše na udaru, istaknula je Opačić dodavši kako su se "mnogi izmaknuli, ali su socijalni radnici ostali ustrajno raditi i pomagati onima kojima je najpotrebnije".

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić istaknula je kako je cilj tribine potaknuti dijalog o važnim profesionalnim pitanjima u razdoblju krize koja pred profesiju socijalnih radnika postavlja brojne izazove.

Svjetski dan socijalnog rada obilježava se različitim aktivnostima regionalnih udruga socijalnih radnika, koje na svojem lokalnom području organiziraju stručne skupove, javne tribine, radionice i druge prigodne programe usmjerene na promicanje temeljnih načela profesije.

Hrvatska udruga socijalnih radnika je profesionalna organizacija čiji počeci datiraju od 1954.godine, a nakon niza transformacija u današnjem ustroju datira od 2000. godine. Udruga ima oko 600 članova.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara