Svjetski moćnici u Haagu: Rusija izbačena iz G8 dok ne promijeni stav o Krimu, najavljene nove sankcije

Foto: Guliver image/Getty images

ZEMLJE članice skupine G7 u ponedjeljak su odlučile da će svoj idući summit održati u Bruxellesu, umjesto predviđenog summita G8 koji se trebao održati u Sočiju, izvijestio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Čelnici G7 tu su odluku donijeli na sastanku u Den Haagu, organiziranom na inicijativu američkog predsjednika Baracka Obama. Svrha sastanka bila je izraziti prosvjed zbog ruske intervencije na Krimu.

Skupina je zaključila da će suspendirati sudjelovanje Rusije u G8 dok ta zemlja ne izmijeni dosadašnje stajalište.

Lideri G7 kazali su u završnoj izjavi sa sastanka da su spremni ojačati sankcije prema Rusiji u slučaju daljnje destabilizacije u Ukrajini.

"Spremni smo intenzivirati akcije uključujući koordinirane sektorske sankcije koje će imati snažan dodatni utjecaj na rusku ekonomiju, ako Rusija nastavi biti uzrokom daljnje eskalacije stanja", kazao je G7.

Istaknuli su kako Rusija mora poštivati ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet te započeti dijalog s tom zemljom.

Složili su se da Rusija mora iskoristiti ponude međunarodnog posredovanja i nadzora te izvijestili da će se sastati ministri energetike kako bi razgovarali o načinima koji će omogućiti jačanje kolektivne energetske sigurnosti.

Sedam čelnika G7 - Njemačke, Kanade, SAD-a, Francuske, Italije, Japana i Velike Britanije sastali su se u rezidenciji nizozemskog premijera u središtu Den Haaga.

Uz njih su na sastanku sudjelovali i predstavnici EU-a, Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso.

G7 upozorava Rusiju na daljnje sankcije ako situacija eskalira

Američki predsjednik Barack Obama i najveće industrijske sile upozorile su u ponedjeljak u Den Haagu Rusiju da će se suočiti s novim sankcijama koje će jako naštetiti njezinu gospodarstvu ako predsjednik Vladimir Putin poduzme daljnje akcije kako bi destabilizirao Ukrajinu, nakon što je već pripojio Krim.

Ruska intervencija u istočnu ili južnu Ukrajinu bila bi najjasniji okidač za dodatne sankcije, kao i izbijanje nasilja na Krimu, rekao je jedan američki izvor koji je želio ostati neimenovan, nakon sastanka G7. "Najjasniji okidač za te sankcije bila bi (intervencija) u istočnoj i južnoj Ukrajini", rekao je.

"Spremni smo intenzivirati akcije uključujući koordinirane sektorske sankcije koje će imati snažan dodatni utjecaj na rusku ekonomiju, ako Rusija nastavi biti uzrokom daljnje eskalacije stanja", kazao je G7.

Američki je dužnosnik kazao da se radi o energetskom sektoru, bankovnom sektoru i financijama, te naoružanju, dodajući da bi sankcije u tim sektorima utjecale na čitavo rusko gospodarstvo.

Bijela kuća izrazila je ranije u ponedjeljak, prije summita G7, veliku zabrinutost zbog opasnosti od eskalacije zbog prisutnosti ruskih trupa na ukrajinskoj granici, rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame, Ben Rhodes. "Vrlo smo zabrinuti potencijalnom eskalacijom na istoku i na jugu Ukrajine", zbog prisutnosti ruskih vojnika. Washington pomno prati stanje, kazao je Rhodes na konferenciji za novinare održanoj u Den Haagu na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti.

Vođe G7, na sastanku bez Rusije, složili su se da će ove godine održati vlastiti summit a ne sudjelovati na predviđenom G8 u Sočiju, te su suspendirali sudjelovanje Rusije u G8 dok Rusija ne promijeni politiku.

Vođe SAD-a, Njemačke, Francuske, Britanije, Italije, Japana i Kanade osudili su "ilegalni ruski pokušaj da anektira Krim, što je u suprotnosti s međunarodnim pravom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su se složili da će zajedno djelovati kako bi smanjili ovisnost o ruskoj nafti i plinu.

U završnoj izjavi G7 kaže i da "ostaju otvoreni diplomatski putevi kako bi se smirilo stanje" te kako "potiče rusku vladu da ih iskoristi".

Obama, koji je nametnuo snažnije sankcije Moskvi od europskih čelnika, kazao je novinarima: "Europa i Amerika su ujedinjeni u potpori ukrajinskoj vladi i ukrajinskom narodu". "Ujedinjeni smo u tome da Rusija treba platiti za dosadašnje akcije", rekao je, misleći pritom na zabranu viza i zamrzavanje imovine visokim ruskim i krimskim dužnosnicima.

Obama je također o krizi razgovarao na sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, koji je dao potporu ukrajinskom suverenitetu ali se suzdržao od kritike na račun Rusije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pokušao je ne pridavati veliku važnost činjenici da će Rusija biti suspendirana iz G8.

"Ako naši zapadni partneri misle da je taj format prevladan, neka tako bude", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Den Haagu. "Za nas nije velika tragedija ako se ne sastane (G8)", dodao je.

Međutim, kao mogući znak želje za smanjivanjem tenzija, Lavrov se sastao s ukrajinskim šefom diplomacije Andrijem Deščicom. Sastanak je bio u četiri oka, kazala je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Ministarstvo je objavilo fotografiju na kojoj se vide ministri kako sjede za stolom, ali informacija sa sastanka nije bilo. Radi se o prvom susretu dvojice ministara otkad su Krim i Sebastopolj pripojeni Rusiji, kao i o diplomatskom kontaktu dvije zemlje na najvišoj razini od početka krize.

Rusija je pak simbolično udarila po Kanadi, uvodeći zabranu sankcija za 13 kanadskih dužnosnika kao znak odmazde za ulogu Ottawe u zapadnim sankcijama.

Lavrov: Neće biti tragedija ako Rusija bude isključena iz G8

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak u Den Haagu da neće biti "velika tragedija" ako Rusija bude isključena iz G8.

"Ako naši zapadni partneri misle da je taj format prevladan, neka tako bude", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Den Haagu gdje su se sastali čelnici G7, bez ruskog predsjednika Vladimira Putina, te gdje se održava dvodnevni nuklearni summit.

"Za nas nije velika tragedija ako se ne sastane (G8)", dodao je. "G8 je neformalni klub. Nitko ne može izbaciti nekog drugog", rekao je, dodajući ipak da Rusija ocjenjuje da to "nije problem".

Lavrov pred novinarima nije govorio o svom sastanku s ukrajinskim šefom diplomacije Andrijem Deščicom koji se održao neposredno prije konferencije za novinare.

Sastanak je bio u četiri oka, kazala je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Ministarstvo je objavilo fotografiju na kojoj se vide ministri kako sjede za stolom.

Radi se o prvom susretu dvojice ministara otkad su Krim i Sebastopolj pripojeni Rusiji, kao i o diplomatskom kontaktu dvije zemlje na najvišoj razini od početka krize.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara