TIH: Izbor članova Državnog sudbenog vijeća nije ni pošten ni transparentan

TIH: Izbor članova Državnog sudbenog vijeća nije ni pošten ni transparentan

Foto:FAH (Davorka Budimir predsjednica TIH-a)

TRANSPARENCY  International Hrvatska (TIH) zahtijeva od Povjerenstva za izbor članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) poništavanje provedenih izbora ustvrdivši da postoji propust u transparentnosti postupka.

"Nedopustivo je da učinak ovog provedenog izbornog postupka bude taj da imamo spolnu i regionalnu diskriminiranost u DSV-u. Od sedam izabranih sudaca izabrana je samo jedna sutkinja, te suci koji dolaze iz Zagreba i Splita", navela je u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIH ističe da Povjerenstvo za izbor članova Državnog sudbenog vijeća mora biti primjer i pokazati što znači biti transparentan, pravedan i nepristran u poštivanju pravnog okvira Republike Hrvatske te da je sudbena vlast dužna poštivati zakone i procedure kako bi bila primjer svakom građaninu Hrvatske.

"Izbor članova DSV-a iz redova sudaca mora biti proveden transparentno i pošteno, a zainteresirana javnost ima pravo biti informirana o unaprijed utvrđenim pravilima i procedurama izbornog postupka", stoji u priopćenju TIH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara