TV prilog navodno prikazuje ruske marince unutar aerodroma u Donjecku

TV prilog navodno prikazuje ruske marince unutar aerodroma u Donjecku

Screenshot: Ukraine Today

INTERNET bruji od rasprave o prilogu emitiranom na ruskoj državnoj televiziji koji je navodno snimljen unutar zračne luke u Donjecku. Na snimci se mogu vidjeti postrojbe s oznakama Ruske mornaričke pješadije, iliti ruskih marinaca, navodi u svom izvješću Ukraine Today, nezavisna TV kuća sa sjedištem u Kijevu.  Ukoliko je videozapis autentičan on značajno slabi tvrdnje Moskve da separatistima u Ukrajini ne pomažu regularne ruske postrojbe.

> Kijev: Ruska vojska napala ukrajinske snage

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sporni prilog je 15. siječnja emitirala Rossiya 1 TV koja uživa potporu Kremlja. Snimku je prvi analizirao ruski portal Lenta Novostiy uz zaključak kako nema sumnje da je riječ o oznakama ruskih marinaca, ali je nejasno je li sporna scena uistinu snimljena unutar zračne luke u Donjecku.

Arsenal koji se ne može kupiti "na placu"
 
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk od početka tjedna ponavlja uvjerenje vlade da oprema koju koriste pobunjenici dolazi iz Rusije, navodeći artiljeriju, protuzračne sustave i tenkove "koji se ne mogu kupiti na tržnicama u Donjecku ili Ruskoj federaciji, već dolaze iz arsenala Ruskog ministarstva obrane".

Bitka za zračnu luku u Donjecku traje od rujna prošle godine. Ukrajinska vojska je uspješno držala položaj unutar novoizgrađenog terminala sve do prošlog tjedna kad su dva proruska bataljuna okružila ključnu stratešku lokaciju, piše International Business Times.    

Napad je rezultirao djelomičnim povlačenjem ukrajinskih vojnika i proturječnim izvještajima o tome tko trenutačno kontrolira terminal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara