Tajland na rubu incidenta: Uoči izbora na ulicama nasilje, prosvjedi, vojska i policija!

Screenshot: Youtube

Desecima tisuća vojnika i policajaca tajlandska će vlada pokušati osigurati mirnu provedbu prijevremenih parlamentarnih izbora u nedjelju, a oporbeni prosvjednici unatoč tome ustrajno prijete da će ih poremetiti u sklopu pokušaja da svrgnu s vlasti premijerku Yingluck Shinawatra.

Tajlandska vlada prvo je u srijedu objavila da će s 10 tisuća policajaca osiguravati birališta u Bangkoku, a zatim u četvrtak dodala da će pored postojećih pet tisuća vojnika razmještenih u glavnom gradu i oko njega, na kritične točke poslati dodatna pojačanja.

"Jačamo vojnu nazočnost oko mjesta prosvjeda jer ti ljudi pokušavaju potaknuti nasilje", izjavio je vojni glasnogovornik Winthai Suvaree.

Ministar rada Chalerem Yoombamrung, u čijoj je nadležnosti izvanredno stanje koje je prošli tjedan proglašeno u Bangkoku, pozvao je prosvjednike da ne izazivaju nerede u nedjelju.Višemjesečna kriza u Tajlandu doseže vrhunac nekoliko dana prije izbora. Sve je počelo u studenome pošto je donji dom tajlandskog parlamenta na poticaj vladajuće stranke Pheu Thai (Za Tajlanđane) usvojio prijeporni zakon o amnestiji za koji oporba tvrdi da je skrojen za bivšeg premijera Thaksina Sinawatru, brata aktualne premijerke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thaksin, jedna od najkontroverznijih figura u tajlandskoj politici, zbačen je vojnim udarom 2006. i sada živi u samonametnutom egzilu jer je u domovini osuđen za korupciju. No i dalje je jako popularan među ruralnim biračkim tijelom. Oporba i prosvjednici uvjereni su da Thaksin i iz inozemstva kontrolira vladu koju vodi njegova sestra.

Prosvjede, pak, vodi bivši vicepremijer Suthep Thaugsuban i oko sebe uglavnom okuplja urbano stanovništvo srednje klase. Protuvladini prosvjedi bili su uglavnom mirni prvi tjedan, sve do 30. studenoga, kada je došlo do prvi sukoba provladinih pristaša i prosvjednika. Od tada je u nasilju u Bangkoku ubijeno deset, a ozlijeđeno gotovo 600 ljudi.

Početkom prosinca svi oporbeni zastupnici u parlamentu podnijeli su ostavke u znak prosvjeda protiv vlade. Yingluck Shinawatra, koju doživljavaju Thaksinovom marionetom, odgovorila je raspisivanjem izbora za 2. veljače.

Suthep i njegovi pobornici izborima se protive jer, kako tvrde, zahvaljujući izbornom sustavu i velikoj podršci na selu Thaksinova stranka i njezine saveznice redovito dobivaju sve izbore. Kažu i da vlada kupuje svoju izbornu bazu nerealnim obećanjima i potrošnjom koja šteti tajlandskoj ekonomiji. Oni se zalažu za uspostavu "narodnog vijeća" koje će reformirati izborni sustav, "izbrisati Thaksinovu političku mašineriju" i tek tada raspisati izbore.

Oproba najavljuje bojkot izbora

Glavna oporbena Demokratska stranka najavila je bojkot izbora i stranci Pheu Thai ni teoretski ništa ne stoji na putu do izborne pobjede. Problem će joj, međutim, biti što se za izbore nije prijavilo dovoljno kandidata pa parlament u novom sazivu neće imati kvorum za izbor nove vlade. Stoga će se za popunu parlamenta morati organizirati međuizbori što će zemlju mjesecima ostaviti bez vlade.

Od nereda i političke nestabilnosti već trpi tajlandsko gospodarstvo. Bilježi se smanjeno povjerenje potrošača, smanjena je prognoza gospodarskog rasta za ovu godinu, a u padu je i broj dolazaka turista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara