Tajlandska vojska privela bivšu premijerku

Tajlandska vojska privela bivšu premijerku

Foto: Guliver image/Getty images

TAJLANDSKA vojska u petak je privela bivšu premijerku Yingluck Shinawaru, nakon što je dan ranije vojni vrh izveo državni udar, suspendirao ustav i prijelaznu vladu te zabranio okupljanja.

"Priveli smo Yingluck, njenu sestru i sestrinog supruga", rekao je visoki časnik. Privedeni članovi obitelji premijerke također su obavljali visoke vojne dužnosti. "Držat ćemo ih u pritvoru tjedan dana...Moramo organizirati stvati u državi", rekao je časnik koji je odbio reći gdje su smješteni. Mediji su javili da je vojska premijerku zatočila u vojnoj bazi u pokrajini Saraburi, sjeverno od Bangkoka.

Tajland je u gotovo 80 godina proživio do danas 18 državnih udara. Zadnji iz 2006., kojim je svrgnut bivši premijer Thaksin Shinawatra, izazvao je niz političkih kriza i masovne prosvjede njegovih pristaša i protivnika, dok je milijarder Shinawatra izbjegao u egzil.

Smatra se da je današnji državni udar nova faza u razvoju krize počete 2013., kada su prosvjednici tražili ostavku Thaksinove sestre, Yingluck Shinawatre koja je premijerka postala 2011. Premijerku je početkom svibnja svrgnulo pravosuđe, ali je preživjela prijelazna vlada, kojoj oporba osporava legitimitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objava državnog udara u četvrtak dogodila se dva sata pošto su prvi put nakon sedam mjeseci za stol sjeli predstavnici sukobljenih političkih tabora koji su mjesecima na ulicama prosvjedovali. Vojska tvrdi da je izvanredno stanje i državni udar rješenje za izlazak iz krize.

Provladin pokret Crvene košulje, koji okuplja siromašne, predložio je raspisivanje nacionalnog referenduma na kojem bi se našlo najbolje rješenje za izlazak iz krize. Thaksinove Crvene korušlje inzistiraju na što skorijem održavanju izbora, jer je pravosuđe izbore iz veljače proglasilo nevažećima budući da su bili remećeni prosvjedima.

Oporba, naprotiv, traži reforme prije bilo kakvih izbora i zahtijeva "neutralnog premijera" kojega će imenovati Senat, gornji dom parlamenta, jer je donji dom raspušten u prosincu.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i Europska unija sa zabrinutošću su u četvrtak reagirali na državni udar u Tajlandu i zatražili što brži povratak vlasti u ruke civila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara