Talibani napali europsku policijsku misiju u Kabulu: Jedan civil poginulo, 16 ranjenih

Talibani napali europsku policijsku misiju u Kabulu: Jedan civil poginulo, 16 ranjenih

Foto: FAH

U TALIBANSKOM terorističkom napadu na europsku policijsku misiju u Afganistanu (EUPOL) u ponedjeljak u Kabulu poginuo je jedan afganistanski civil a 16 ih je ranjeno, nekoliko dana nakon završetka NATO-ove borbene misije, doznaje se od policijskih izvora.

EUPOL u priopćenju navodi je jedno njihovo vozilo bilo metom samoubilačkog napada autobombom, ali da niti jedan pripadnik njihove misije nije ozlijeđen.

Privremena šefica misije Pia Stjernvall je preuzela istragu u suradnji s afganistanskom policijom, prema tom priopćenju. Misija EUPOL-a ima u Afganistanu 240 stranih pripadnika i 187 mjesnih.

Talibani su na društvenoj mreži Twitter jednog njihovog glasnogovornika preuzeli odgovornost za taj napad.

Prvi atentat na strance nakon odlaska NATO-a

To je prvi atentat na strance u Kabulu nakon završetka borbene misije NATO-a 31. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borbena misija NATO-a je završila 31. prosinca i 1. siječnja je počela nova misija Sjevernoatlantskog saveza "Odlučna podrška" radi pomoći i obuke afganistanske vojske.

Oko 12.500 vojnika NATO-a će biti u Afganistanu u 2015. u sklopu te misije. Oko 4500 drugih stranih vojnika, uglavnom američkih, ostaju u zemlji izvan NATO-ove misije u raznim aktivnostima.

Broj pripadnika američkih postrojbi će se tijekom 2016. prepoloviti, nakon čega će u zemlji ostati samo zaštitne snage veleposlanstva.

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani i američki vojni dužnosnici su tražili od predsjednika Baracka Obame produženje američke uključenosti u toj zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara