Talibani nizom napada u Afganistanu počeli proljetnu ofenzivu

Talibani nizom napada u Afganistanu počeli proljetnu ofenzivu

Screenshot: YouTube

AFGANISTANSKI talibani krenuli su u ponedjeljak u proljetnu ofenzivu nizom napada u zemlji, posebice u Kabulu, a tri osobe su poginule u Hazniju, objavili su dužnosnici.

U tijeku je napad i u Džalalabadu, gdje su najmanje dvojica samoubojica uspjeli prodrijeti u ministarstvo pravosuđa pokrajinske vlasti.

U Hazniju najmanje tri osobe su ubijene, a osam ih je ranjeno nakon niza napada islamističkih pobunjenika, kazao je zamjenik pokrajinskog guvernera Muhamed Ali Ahmadi.

U glavnome gradu Kabulu "dvije rakete ispaljene su prema sjevernom dijelu međunarodne zračne luke", kazao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sedik Sediki, ustvrdivši da u napadu nije bilo žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zračna luka divovske baze Bagram, vojnog kompleksa pod američkim nadzorom sjeverno od Kabula, također je bila meta raketama, objavilo je zapovjedništvo NATO-a u Afganistanu (ISAF).

Talibani su preuzeli odgovornost putem Twittera.

Proljetna ofenziva, nazvana ove godine "operacija Hajbar", prema pobjedi muslimana nad Židovima u prvim godinama islama, počinje između dva kruga predsjedničkih izbora koji će odrediti nasljednika Hamida Karzaija, na vlasti od kraja 2001.

Operacija je namijenjena "prvenstveno stranim osvajačima i onima koji ih podržavaju", objavili su islamistički pobunjenici.

Protjerani s vlasti 2001. od međunarodne vojne koalicije predvođene Amerikancima, talibani otad vode krvavu pobunu koju 12 godina zapadnog vojnog prisustva nije uspjelo zaustaviti.

Nastavak nasilja izaziva zabrinutost, a 51.000 vojnika NATO-a mora napustiti zemlju do kraja godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara