Talijani danas odlučuju tko će naslijediti Montijevu tehnokratsku vladu: Hoće li opet izabrati Berlusconija?

Talijani danas odlučuju tko će naslijediti Montijevu tehnokratsku vladu: Hoće li opet izabrati Berlusconija?

Foto: AFP

VIŠE od 47 milijuna talijanskih birača danas bira novu vladu na prijevremenim izborima. Prema zadnjim anketama, pobjedu bi mogao odnijeti lijevi centar Piera Luigija Bersanija. Na drugom mjestu je koalicija desnice na čelu sa Silviom Berlusconijem, a koalicija centra aktualnoga premijera Montija prema anketama ima tek 10 posto podrške birača. Tko god odnese pobjedu morat će se suočiti s rješavanjem rekordne nezaposlenosti u toj zemlji.

Izbore u Italiji s velikim zanimanjem prati i međunarodna zajednica, koja smatra da bi u slučaju da, ako niti jedna koalicija, ne dobije većinu, to moglo izazvati nove turbulencije u eurozoni. Jer prema talijanskom izbornom zakonu, iako Bersani uživa podršku većeg dijela birača, nije isključeno da neće dobiti većinu i u Senatu.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zanimljivo je i to što se izbori u Italiji, prvi put nakon rata, održavaju zimi. To prema mišljenju stručnjaka, neće ići na ruku Berlusconiju, s obzirom da bi starije osobe mogle u slučaju lošeg vremena ostati kod kuće. Podsjetimo, Berlusconi je s mjesta dužnosti premijera odstupio krajem 2011., kada je Italiju zahvatila najdulja recesija u zadnjih 20 godina. Tijekom glasovanja na biračkom mjestu u Milanu Berlusconi je prekršio izbornu šutnju izjavom da su tužitelji gori od mafije jer su protiv njega podizali razne optužnice bez opravdanja, samo s namjerom da ga politički svrgnu. Optužio je i listove Repubblicu i Corriere della Sera da su podmitili osobe kako bi ga se optužilo za njegove veze s djevojkama Noemi Letizijom i Ruby.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara