Talijanska ministrica Lorenzin i Darko Lorencin razgovarali o suradni zdravstvenih djelatnika dviju država

Foto: Guliver Image / Getty Images

TALIJANSKA ministrica zdravstva Beatrice Lorenzin danas se, u sklopu jednodnevnog posjeta Istarskoj županiji, u pulskoj Zajednici Talijana sastala s hrvatskim ministrom turizma Darkom Lorencinom, s kojim je razgovarala i o mogućnosti da hrvatski pacijenti koriste zdravstvene ustanove u Italiji.

"Znamo da su takve institucije u sjevernoj Italiji daleko iznad svjetskih standarda, tako da bi ta suradnja bila iznimno korisna", istaknula je talijanska ministrica nakon sastanka s ministrom Lorencinom, istarskim županom Valterom Flegom te čelnicima Talijanske unije i predstavnicima talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji.

Novinarima je kazala i kako je na sastanku izražena želja za razmjenu znanja između talijanskih i hrvatskih zdravstvenih djelatnika po pitanju rijetkih složenih bolesti.

"Cilj nam je koncentracija snaga i slobodna cirkulacija medicinara i zdravstvenih djelatnika", poručila je Lorenzin. Upitana kada bi se to trebalo realizirati, odgovorila je kako to ponajviše ovisi o brzini sastavljanja memoranduma kojim će se to definirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski ministar turizma Darko Lorencin izrazio je zadovoljstvo što se tijekom razgovora dotaklo i pitanje mogućnosti suradnje oko zdravstvenog istraživanja i razvoja.

"U Puli se gradi nova bolnica te mislim da će i to biti dobar poticaj za povezanost kako bi se maksimalno iskoristili odlični odnosi s Republikom Italijom", poručio je.

Na opasku novinara kako se rijetko događa da se sastaju dva ministra dviju država s istim prezimenom, talijanska ministrica zdravstva kazala je kako je njen otac podrijetlom iz Medulina, odakle dolazi i hrvatski ministar turizma.

Ministrica Lorenzin u Pulu je stigla u pratnji glasnogovornika Claudia Rizza, koordinatora regije NCD-FVG Isidora Gottarda, europarlamentarca Antonia Canciana, talijanskog veleposlanika u Hrvatskoj Emanuela D’Alessandra te generalnog konzula Italije u Rijeci Renata Cianfaranija.

Domaćini njihovoj posjeti su bili predsjednik Talijanske Unije (TU) Furio Radin, predsjednik Izvršnog odbora TU Maurizio Tremul i predsjednica Skupštine TU Floriana Bassanese Radin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara