Talijanski poslodavci se pitaju: Je li ovo kriza ili rat?

Talijanski poslodavci se pitaju: Je li ovo kriza ili rat?

Ilustracija: AFP

TALIJANSKA udruga poslodavaca Confindustrija objavila je u izvještaju da se ekonomska šteta nastala u gospodarskoj krizi može usporediti sa onom koja bi nastala u ratu.

"Iako nismo u ratu, ekonomska šteta koja je do sada nastala je jednaka onoj kao da smo u konfliktu. Najveći problem je što su pogođeni najvitalniji dijelovi talijanskog ekonomskog sistema", napisano je u izvještaju istraživačkog centra Confindustrije.

Od 2008. do 2012. godine izgubljeno 1,2 milijuna radnih mjesta

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objavili su šokantan podatak da je BDP po glavi stanovnika od početka krize pao za 10 posto te da se taj gubitak neće moći nadomjestiti bez "prodornih reformi" koje će vratiti Italiju na razinu od oko 2 posto godišnjeg rasta BDP-a. Nakon što je kriza zahvatila Italiju 2008. godine pa početka 2012. godine izgubljeno je 1,2 milijuna radnih mjesta, a očekuje sa da će ta brojka do kraja sljedeće godine narasti na 1,48 milijuna.

Predviđaju da će do kraja 2012. godine nezaposlenost porasti na 10,9 posto, piše ANSA. Pohvalili su reforme premijera Marija Montija, koji je povećao poreze i srezao troškove, ali i upozorili da Italija neće moći ispuniti svoj cilj o uravnoteženom proračunu sljedeće godine. Smatraju da će 2013. godine talijanski deficit biti 1,6 posto. Ovogodišnji deficit od 2,6 posto će zbog recesije biti udarac na talijanske javne financije.

Vlada je tijekom predstavljanja mjera štednje u prosincu najavila da druge godine želi imati deficit od 0,1 posto BDP-a, no malo su korigirali svoje procjene te sada tvrde da će on biti na razini 0,5 posto. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara