Talijanski predsjednik Mattarella kod Vujanovića: Crna Gora je spremna za NATO i EU

Talijanski predsjednik Mattarella kod Vujanovića: Crna Gora je spremna za NATO i EU

Foto: FAH

TALIJANSKI predsjednik Sergio Mattarella izjavio je u utorak u crnogorskoj prijestolnici Cetinju, nakon razgovora s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, da je Crna Gora spremna za NATO i EU.

"Dvije države su ujedinjene velikim prijateljstvom i suradnjom u sadašnjem vremenu, ali i zajedničkom budućnošću u integracijama u NATO i Europskoj uniji (EU)", kazao je Mattarella, izrazivši uvjerenost da Crna Gora treba ući u NATO i očekivanje da će poziv za članstvo dobiti do kraja godine.

“Crna Gora zaista ima stratešku poziciju i spremna je za ulazak u Alijansu i nadamo se da će se to što prije dogoditi. Što se tiče EU, Crna Gora je u procesu pregovora. Otvoreno je puno poglavlja, dva su već zatvorena", kazao je Mattarella.

Prvi posjet talijanskog predsjednika Crnoj Gori u 32 godine

Talijanski predsjednik je u utorak stigao u službeni posjet Crnoj Gori. To je prvi posjet jednog italijanskog predsjednika Crnoj Gori nakon 32 godine.

Crnogorski predsjednik Vujanović ocijenio je nakon sastanka s italijanskim kolegom da je riječ o povijesnom posjetu.

"Ovaj posjet je povijesni, jer je predsjednik Mattarella potpisao Zakon o ratifikaciji sporazuma o strateškoj suradnji Crne Gore i Italije. Mi Italiju doživljavamo kao strateškog partnera. U Crnoj Gori su prisutne velike talijanske kompanije s ozbiljnim investicijama", kazao je Vujanović istaknuvši da je Italija u posljednjih deset godina investirala 580 milijuna eura u Crnoj Gori i u posljednjih pet godina je uvjerljivo najveći ulagač u Crnoj Gori.

Vujanović zahvalio na podršci

Vujanović je zahvalio predsjedniku Matareli na podršci na europskom i euroatlantskom putu Crne Gore.

Talijanski predsjednik će se tijekom dana sastati i s predsjednicima vlade i Skupštine Crne Gore Milom Đukanovićem i Rankom Krivokapićem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara