Talijanski student češkim ministrima prijetio cijanidom, Slovenija ga optužila za terorizam

Talijanski student češkim ministrima prijetio cijanidom, Slovenija ga optužila za terorizam

Ilustracija: Shutterstock

SLOVENSKO državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv studenta iz susjedne Italije koji je lani pokušao ucijeniti dvojicu ministara u češkoj vladi prijeteći im pošiljkama cijanida, a tereti ga za terorizam, objavili su u petak slovenski mediji.

Ivan Cernic (24), student veterinarstva iz talijanske Gorizije, talijanski državljanin slovenskih korijena, uhićen je krajem prošle godine i od tada je u pritvoru u Sloveniji, gdje čeka na suđenje.

Uhvaćen je kad je u lokalnom poštanskom uredu blizu Nove Gorice pokušao poslati pisma sa smrtonosnom dozom cijanida na adrese češkog ministra financija Andreja Babiša i ministra unutarnjih poslova Milana Chovaneca.

Sumnjalo se na političke motive, ali radilo se o iznudi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prve takve opasne pošiljke članovi češke vlade primili su nekoliko mjeseci ranije, ali ih nisu otvorili jer ih je otkrilo njihovo osiguranje, a jedna od pošiljaka dolazila je i iz Slovenije nakon čega su policije obiju država počele istraživati slučaj.

Iako se sumnjalo da su pošiljke politički motivirane, utvrđeno je da se radilo o pokušaju iznude, odnosno da su pošiljatelji od čeških ministara zahtijevali novac tražeći da im bude doznačen na račun u bitcoinima.

Cernic je uhvaćen u Sloveniji u suradnji s talijanskom policijom.

U njegovu stanu u Goriziji nađene su opasne tvari i kemikalije, a u Sloveniji je optužen i zbog posjedovanja droge koja mu je nađena prilikom uhićenja, te zbog krivotvorenja jer je poštanske pošiljke slao identificirajući se lažnim dokumentima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara