Talijanskom premijeru prekipjelo: Ako nam EU ne pomogne oko migranata, imamo plan B štetan za Uniju

Talijanskom premijeru prekipjelo: Ako nam EU ne pomogne oko migranata, imamo plan B štetan za Uniju

Foto: FAH

TALIJANSKI premijer Matteo Renzi zaprijetio je u nedjelju "planom B" koji bi "naštetio Europi" ne dobije li Italija veću potporu Bruxellesa za zbrinjavanje migranata koji se iskrcavaju u Italiji i Grčkoj i žele dalje u Europu koja im to priječi o čemu svjedoči kriza u pograničnom gradu Ventimiglia.

Krizu se "ne smije potcjenjivati. Ovo je ozbiljan problem i, neka bude jasno, odgovori Europe do sada nisu bili dovoljno dobri", rekao je Renzi u razgovoru za Corriere della Sera.

EU ne uspijeva postići konsenzus o svojem programu raspodjele migranata (koji predviđa raspodjelu 24.000 izbjeglica u drugim državama članicama), no Italija se nada da će se na summitu EU-a 25. lipnja ići i dalje.

"Raspodjela samo 24.000 ljudi gotovo je provokacija", rekao je Renzi.

Plan B će prvo udariti Europu

"Ako Europa izabere solidarnost, dobro. Ako ne, imamo 'plan B'. Ali on će prvo udariti Europu", rekao je ne ulazeći u pojedinosti.

Istaknuo je da je od početka godine Italija spasila na moru i zbrinula više od 57.000 migranata i tražitelja azila, prema 54.000 u istom razdoblju lani.

Renzi je najavio da će o tom problemu razgovarati sa svojim britanskim i francuskim kolegom u Milanu idući tjedan, kao i s predsjednikom Europske komisije i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Francuska je u četvrtak zabranila ulazak u zemlju 200 migranata na granici s Italijom u pograničnom mjestu Ventimiglia.

Migranti kampiraju na granici

Migranti, većinom iz Afrike, kampirali su dva dana na granici, a u subotu navečer otjerala ih je talijanska policija. Proteklu noć oko 150 ih je provelo na željezničkom kolodvoru u Ventimigliji. Trebali bi biti smješteni u prihvatnim centrima u Imperiji.

Predstavnik udruge Liječnici bez granica Philippe de Botton rekao je da "sanitarno stanje migranata nije kastastrofalno. No politički to je sramotno", rekao je i optužio nacionalne političare "za šutnju".

Italija i Grčka članice su EU koje primaju najveći val migranata. U grčku luku Pirej u nedjelju se iskrcalo 1800 migranata, većinom Sirijaca koji su stigli s otoka Lesbos i Chios u Egejskome moru.

Ta dva otoka, ali i drugi u Egejskome moru primili su zadnjih mjeseci velik broj migranata koji uglavnom gumenim čamcima stižu s turskih obala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara