Tečaj ispod 7,7 kuna za euro, država smanjila dug po trezorskim zapisima

Tečaj ispod 7,7 kuna za euro, država smanjila dug po trezorskim zapisima

Foto: freeimages.com

NAKON nekoliko tjedana bez izraženijih oscilacija, domaće devizno tržište je u tjednu iza nas obilježila pojačana volatilnost.

Naime, iako je na početku tjedna povećana potražnja za devizama od strane korporativnog sektora i domaćih banaka pogurala tečaj EUR/HRK do razine od 7,713 kuna za euro povećana ponuda deviza od strane domaćih i stranih banaka ojačala je kunu te se tržišni tečaj spustio ispod 7,7 kuna za euro, navodi se u analizi RBA.

S druge strane, tržišne kamatne stope na domaćem tržištu novca nastavile su oscilirati oko postojećih razina iako je devizna intervencija HNB-a smanjila likvidnost u sustavu za oko 800 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjen dug po trezorskim zapisima

Ministarstvo financija je na prošlotjednoj aukciji izdalo 988 milijuna kuna i 3 milijuna eura novih trezorskih zapisa, što je manje od planiranog iznosa kao i od iznosa koji je bio na dospijeću ponajprije radi smanjene potražnje za istima.

Zaduženje Ministarstva financija tako je po kunskim trezorskim zapisima smanjeno za 382 milijuna kuna, a po trezorskim zapisima u stranoj valuti za 18,5 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara