Tender za izgradnju mosta između Krima i Rusije dobio Putinov prijatelj iz djetinjstva

Tender za izgradnju mosta između Krima i Rusije dobio Putinov prijatelj iz djetinjstva

Foto: Hina

GRUPA SGM je dobila tri milijarde dolara vrijedan ugovor za izgradnju mosta između Rusije i Krima. Riječ je o tvrtki u kojoj većinski udio ima Putinov prijatelj iz djetinjstva i dugogodišnji judo partner Arkadij Rotenberg.

Još uvijek nije određeno na kojem će se dijelu premostiti Kerčki prolaz, mediji nagađaju da bi dužina mosta mogla biti između 4 i 15 kilometara.

Krim je s Rusijom trenutačno povezan morskim i zračnim putovima, dok su kopnene rute kroz Ukrajinu ugrožene sukobima na istoku.

Rotenberg je bio jedan od prvih ruskih biznismena kojem je uskraćena viza i čija je imovina zamrznuta u zapadnim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arkadij je u intervjuu za ruski dnevni list Kommersant pozdravio potpisivanje ugovora uz komentar da će izgradnja mosta biti njegov zadnji projekt.

"S 63 godine ja razmišljam o tome što će ostati iza mene, kakvi će biti rezultati mog života," rekao je.

"Štoviše, ja već dugo razmišljam o prestanku aktivnog sudjelovanja u poslu... Ali, kad je stigao projekt mosta ja sam odlučio da ga je važno provesti. To je važno za našu zemlju."

Prema podacima američke državne riznice, Arkadij Rotenberg i njegov brat Boris već dugo sudjeluju u "Putinovim omiljenim projektima", zahvaljujući sedam milijardi dolara vrijednim ugovorima za izgradnju infrastrukture u Sočiju i cjevovoda za Gazprom braća su stekla osobno bogatstvo procijenjeno na 2.5 milijarde dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara