Termoelektrane na ugljen - apsolutno zlo

Termoelektrane na ugljen - apsolutno zlo


NE POSTOJI u industriji većeg zla, ne postoji većeg zagađenja i ne postoji veće štetočine nego što je termoelektrana na ugljen. Termoelektrane na ugljen se mogu definirati samo kroz tri slova – zlo. Potpuno, smrdljivo i radioaktivno zlo.

Postojala su naravno povijesna razdoblja kada su takve elektrane bile neophodne – hidroenergije nema svugdje i nije uvijek dostupna, a prije recimo 70 godina jednostavno nije bilo nekog drugog tako jakog i tako lako dostupnog izvora kao što je termoelektrana na ugljen.

Kako rade – učili smo u srednjoj školi. Izgaranjem se zagrijava voda, vruća para pokreće generatore, generatori proizvode struju, para se hladi, ide ponovno u ciklus… Možemo termoelektranu naravno napajati raznim gorivima: mazutom, plinom (ove na plin su definitivno najčistije) i naravno – ugljenom.

Ugljen - najgore gorivo

Kako nas lijepo uči Wikipedia (a naći ćete isto i u knjigama iz energetike), kod termoelektrana dva su osnovna učinka koji utječu na onečišćenje okoliša. Prvi i osnovni je učinak koji nastaje zbog izgaranja fosilnih goriva. Drugi i manje bitni jest toplinsko onečišćenje rijeka ili jezera.

Kod izgaranja u atmosferu se ispuštaju plinovi, voda, različiti ugljikovodici... Elementi koji čine većinu fosilnih goriva su ugljik, vodik i sumpor. Ugljik može izgarati potpuno i djelomično. U potpunom izgaranju imamo CO2 kao produkt dok kod djelomičnog izgaranja kao produkt imamo CO. Upravo zbog toga veći udio CO imamo u termoelektranama na ugljen jer je teže osigurati kvalitetno miješanje goriva i zraka.

Ugljik dioksid CO2 izravno nije štetan, međutim kako dovodi do učinka staklenika, ulazi u kvote koliko određena država smije emitirati CO2 u atmosferu – i onda osim što zagađujete Planet, još i to uredno plaćate, što struju čini skupljom – treba uračunati i trgovanje kvotama.

Jednostavno je – ako zagađujete iznad određene razine to plaćate, a koga zanimaju detalji preporučam za početak čitanja ovo.

No, novci su novci, nekako se i nađu, no postoji nešto još važnije – zdravlje.

Sumpor i uran oko vas

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugljen sadržava sumpor. Što kvalitetniji ugljen, to manje sumpora, međutim, tko će vam jamčiti da će uprava elektrane stalno nabavljati kvalitetan ugljen? On je skup – loš ugljen s puno sumpora je bitno jeftiniji. A izgaranjem sumpora dobivamo SO2. Odlazi u zrak, zajedno s još nekim plinovima tipa NOx i kao posljedicu imamo kisele kiše i još puno drugih ružnih pojava.

Još gori je pepeo koji dolazi iz takve elektrane – ako ode u zrak (a često barem nešto ode, jer je jako sitan) – imamo radioaktivnu prašinu oko elektrane i to u dozama značajno većim nego što zrače nuklearke. Ugljen sam ima malo radioaktivnih elemenata, no ako se izgori onda je preostali dio teških radioaktivnih elemenata „kompresiran“ u pepelu – kojega negdje treba skladištiti i to mjesto zaboraviti na puno desetaka godina. A ako pepeo ode u zrak – onda kilometrima okolo imamo povećanu radijaciju, povećan broj tumora, štoviše i takve oblike tumora na kojima će neki liječnici na nekim nesretnicima pisati zdravstvene radove.

Spaljeni ugljen u ogromnim količinama je zlo, doslovno radioaktivno zlo s kojim nemate pojma što ćete, osim zakopati i čekati par stotina godina da radioaktivnost padne. I nadati se da to neće doći u neki doticaj s izvorima pitke vode. Ili da biljke koje jedemo neće tu pustiti korijen. Tko želi više i o ovome, ozbiljan i relevantan Scientific American-

Ili druga goriva - ili nuklearke

Obnovljivi izvori su dobri – ukoliko ih se može platiti. A nije i da oni nemaju svojih problema, od naružavanja okoliša do uništavanja ptica (vjetroelektrane) i još se mora imati klasičnih izvora u rezervi jer niti Sunca niti vjetra ima stalno. Što se hidropotencijala tiče – Hrvatska ih je uglavnom iskoristila, moguće je još nešto, ali ne puno.

Ako treba kapitalni, veliki energetski objekt, onda to može biti termoelektrana na tekuća goriva, termoelektrana na plin – ali zašto ne i nuklearna elektrana. U Hrvatskoj nije popularno zagovarati nuklearke – iako uredno živimo okruženi njima. Prvi je Zagreb 30-tak kilometara od nuklearne elektrane, koja je štoviše napola naša i to što je „psihološki“ ta elektrana s druge strane granice – to ne mijenja baš ništa u činjenici da je doslovno uz glavni grad Hrvatske. Pa nisu ni Mađarske elektrane (još i građene starijom, istočnom tehnologijom) puno dalje. I onda stranci lijepo nama prodaju struju – a mi se tješimo kao eto nemamo nuklearki. Imamo.

I ono što treba otvoriti kao pitanje (samo se politika toga plaši) – da li nam treba kapitalni energentski objekt u Hrvatskoj. Ako treba, to je danas ipak nuklearna elektrana, kakvih ima deseci po Europi i rade kvalitetno i sigurno. Černobil je bio posljedica neuspjelog eksperimenta, a Fukušima je doživjela nešto gdje bi žrtava bilo (i to čak i puno više) i da je tamo bio klasičan industrijski pogon. Nuklearna energija postoji, koristi se i iznimno je čista. Svakako bolja od bilo koje termoelektrane na ugljen.
Naravno, može se ići i na alternative – koje naravno mogu uključivati i sunce i vjetar i naftu i plin. Ali ne i ugljen. Zar nam milijun tona radioaktivne šljake oko Plomina I ne govori ništa? Ili 50.000 tona pepela i šljake u Kaštelima, kod nekadašnje tvornice Inavinil. I još uz to – ugljen u potpunosti uvozimo!

Zato su Pločani s ovim nedavnim referendum sasvim u pravu – vaš autor prvi ne bi imao ništa protiv života 20 km od nuklearke, recimo na samoborskim bregima, ali definitivno bi imao protiv života na 20-tak kilometara od elektrane na ugljen koja riga sumporne i natrijeve spojeve te radioaktivni pepeo.

Jednostavno, termoelektrane na ugljen, tu staru, prljavu, za planet i za ljude opasnu tehnologiju – treba izbrisati iz bilo kakvih razvojnih planova u Republici Hrvatskoj. Kao što su uostalom to već napravili pametniji od nas. Takve elektrane emisijom stakleničkih plinova uništavaju planet, a emisijom radijacije uništavaju vašu DNK – dakle budućnost vas samih i vaše djece.

Razmislite. Informirajte se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara