Teroristički napad u Bostonu: U dvjema eksplozijama na maratonu poginule tri osobe, 144 ozlijeđenih! Među mrtvima osmogodišnji dječak!

Screenshot: YouTube

VIŠE od stotinu osoba je ozlijeđeno, a tri su poginule u dvijema eksplozijama koje su se dogodile tijekom velikog maratona u Bostonu u ponedjeljak, javlja RT. Prema prvim informacijama, eksplozije su se dogodile na ciljnoj ravnini linije 117 tri sata nakon što su prvi natjecatelji prošli ciljnom ravninom. S druge stane, CNN javlja da se eksplozija dogodila gotovo sat vremena nakon što je maraton završio. U blizini mjesta eksplozije pronađene su još dvije eksplozivne naprave, javlja RT. Jedna od tri osoba koje su poginule u eksplozijama je osmogodišnje dijete, javlja CNN.

> Pogledajte trenutak eksplozije na bostonskom maratonu!

> Obama: Otkrit ćemo počinitelje i privesti ih pravdi! Cijela Amerika danas je ujedinjena u tuzi zbog ove tragedije

> Panika, kaos i suze na ulicama Bostona: "Bio je to nezamisliv horor, dijelovi tijela letjeli su zrakom"

Nešto više od sat vremena nakon ovih eksplozija, eksplodiralo je i u JFK knjižnici u Bostonu, potvrdila je policija. Policija zasad tretira eksplozije kao da su povezane jedne s drugima. Još jedna bomba navodno je pronađena u luksuznom hotelu "Mandarin" u Bostonu. Agencija AP prenosi da su deaktivirane dvije naprave pronađene na mjestu prvih eksplozija.

Zasad nije poznato ima li ozlijeđenih u eksploziji u knjižnici. Tamošnji zaposlenici na Twitteru su objavili kako je u jednoj od prostorija izbio požar. "Svi zaposlenici i posjetitelji su na broju i na sigurnom. Istraga je u tijeku. Zasad je svaka povezanost s eksplozijama na bostonskom maratonu čista spekulacija", objavili su zaposlenici knjižnice.

Na maratonu je sudjelovalo nekoliko tisuća osoba, a prema prvim informacijama, eksplozije su se dogodile nešto poslije 15 sati po lokalnom vremenu. Policija u Bostonu potvrdila je da su najmanje dvije osobe poginule te ih je 40-ak ozlijeđeno. Lokalni mediji javljaju da je ozlijeđeno više od stotinu osoba. Prema informacijama iz bolnice Mass General u Bostonu, četrnaest je osoba pretrpjelo teške tjelesne ozljede te su hitno operirani nakon što su u eksploziji izgubili udove. Šest je osoba u kritičnom stanju, a među ozlijeđenima je osmero djece."Bilo je stravično, krv je bila posvuda"

Svjedoci su ispričali kako su vidjeli gusti dim, prije kojeg su čuli najmanje dvije eksplozije.

"Vidjela sam dvije eksplozije. Prva je bila u blizini ciljne ravnine, čula se glasna eksplozija, a nakon toga smo ugledali crni dim. Počela sam trčati i bježati", ispričala je jedna svjedokinja za Boston Herald.  "Posvuda sam vidio sam krv i ljude kako leže na ulici, prizor je bio stravičan", kazao je drugi svjedok. Prema pisanju pojedinih američkih medija, navodno je u hotelu koji se nalazi uz ciljnu liniju pronađena i treća bomba, koja nije eksplodirala. Hotel je evakuiran.

"Ovo je tragičan dan za Boston", kazao je guverner Massachusettsa Deval Patrick u priopćenju. "Moje misli i molitve su sa svima onima koji su ozlijeđeni. U kontaktu sam s predsjednikom Obamom i gradonačelnikom Bostona Thomasom Meninom. Trenutno se fokusiramo na to da osiguramo područje na kojem su se dogodile eksplozije. Molim sve stanovnike da se drže podalje trga Copley i puste policiju da obavi svoj posao", kazao je u priopćenju.

Pojačane mjere sigurnosti u svim gradovima

O eksplozijama su odmah obaviješteni predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden. Iz Bijele kuće su obavijestili kako je predsjednik naredio da se unesrećenima odmah pruži sva potrebna pomoć te da se angažiraju dodatne snage kako bi se područje pogođeno eksplozijama što prije saniralo. U ostalim gradovima, poput New Yorka i Washingtona, pojačano je policijsko osiguranje na ulicama, a Bijela kuća evakuirala je, prema protokolu, područje ispred zapadnog krila. Uvedena je i zabrana leta unutar zračnog prostora nad Bostonom.

Na konferenciji za novinare FBI je potvrdio da su eksplozije klasificirane kao teroristički napad. Dodali su da zasad ne znaju je li napad

Nitko nije preuzeo odgovornost za napad

Neki mediji su javili kako je osumnjičenik za postavljanje eksplozija pod nadzorom policije u bolnici u Bostonu, ali ova tvrdnja zasad nije potvrđena. Izvor iz bolnice je za New York Times izjavio kako je 20-godišnjak iz Saudijske Arabije pod prismotrom policije, ali nije jasno je li ozlijeđen. Policija je tu informaciju opovrgnula te je potvrdila da zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade.

Policija i spasioci su na terenu, a istraga o tome kako je došlo do eksplozija je u tijeku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara