Teško bolestan Hadžić ponovno na slobodi, Šešelj mora natrag u Haag

Teško bolestan Hadžić ponovno na slobodi, Šešelj mora natrag u Haag

Foto: Hina

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odlučio je u petak ponovno pustiti na privremenu slobodu optuženog ratnog zločinca Gorana Hadžića zbog teškog zdravstvenog stanja.

Optuženik za ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj od 1991-1993. vratio se početkom svibnja u Haag s privremene slobode u Srbiji i nastavio liječenje zbog karcinoma na mozgu.

Na slobodi će vrijediti isti uvjeti kao i kada je u travnju prvi put privremeno pušten u Novi Sad, što znači da će biti pod stalnim policijskim nadzorom i neće moći istupati u javnosti, priopćio je ICTY.

Suđenje Hadžiću u prekidu je od listopada 2014., kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, on je optužen za ratne zločine nad hrvatskim i drugim nesrpskim stanovništvom od 1991. do 1993. na okupiranim područjima Hrvatske.

Šešelj se vraća u Haag

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odlučilo je da se Vojislav Šešelj do utorka 26. svibnja mora vratiti u haški pritvor, izjavio je novinarima u Beogradu potpredsjednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić.

Istu stvar agenciji Beta rekao je i sam Šešelj, ali B92 javlja kako im je glasnogovornik Haškog suda rekao da nije svjestan takve odluke. Istu stvar kažu i iz srpskog ministarstva pravde, koje poručuje da još nije dobilo odluku Tribunala.

"Izdali su nalog vladi Srbije da me isporuči do 26. svibnja, ali ja taj nalog još pismeno nisam dobio. Ja se dobrovoljno neću predati, ali neću ni bježati. Što će biti dalje i kako će se odvijati situacija, ja to ne znam, to morate pitati premijera Vučića i predsjednika Nikolića", rekao je Šešelj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara