Težak pasji život u azilu na Kaštijunu: Muče ih nedostatak hrane, krpelji, buhe, sterilizacija, cijepljenje, udomljavanje...

Težak pasji život u azilu na Kaštijunu: Muče ih nedostatak hrane, krpelji, buhe, sterilizacija, cijepljenje, udomljavanje...

Foto: Udruga Snoopy/Facebook

"PSI SU gladni, puni buha i krpelja te kožnih bolesti. Nekada ih je bio 70-ak sada ih je oko 40, gdje su ostali, ne znam. Prešao sam preko ograde koja je zatvorena i vidio da psi nemaju hrane, vidio sam napadnutu i ozlijeđenu kuju, uginulog psića. Zato sam pozvao veterinarsku inspekciju da hitno ode onamo i napravi zapisnik i došao kod vas", ispričao je za Istra News Marko Šteko, nekadašnji voditelj azila za napuštene pse na pulskom Kaštijunu, koji je sada, kako kaže, samo volonter koji skrbi o napuštenim psima te je ostao šokiran onime što je ondje vidio kad je posjetio azil. Veterinarska inspektorica Lovorka Tomičić je kazala kako su prijavu zaprimili i kako je predmet u postupku.

O teškim uvjetima u kojima žive psi na Kaštijunu piše se već dugo vremena. Ranije je predsjednica Udruge Snoopy Iris Puljić navela kako njihova udruga, nažalost, nije obuhvaćena gradskim proračunom, već su ovisni o donacijama i osobnim sredstvima. Prije svega 20-ak dana stigao je novi apel iz Snoopyja u kojem navode kako psima u ovom skloništu kronično nedostaje hrane. Spomenuli su da se brinu za 40-ak odraslih pasa i 10-ak štenaca kojima je dnevno potrebno 30-ak kilograma hrane. Kako je najjeftinija opcija 80 kuna za 15 kilograma hrane, dnevno je potrebno oko 150-160 kuna, rekli su tada iz Snoopyja, uputivši još jedan poziv za pomoć. Osim problema s nedostatkom hrane, naveli su i kako ih muče krpelji, buhe, sterilizacija, cijepljenje, udomljavanje, manjak volontera... Pozvali su sve građane da posjete sklonište za napuštene pse na Kaštijunu jer su uvjereni da tada nikad više neće trebati moliti za hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iz udruge Snoopy tvrde kako, unatoč svemu, najnoviji navodi o tome kako "psi umiru od gladi", nisu istiniti i dodaju: "Već duže vrijeme imamo problema sa umirovljenim `veterinarom` koji je započeo, doslovno, trpanje pasa na tvrđavi Kaštijun još prije par godina. Dolaskom volontiranja sadašnje predsjednice udruge prije tri godine, ustanovilo se da umirovljeni veterinar u biti trpa pse na tvrđavu samo iz jednog interesa, a to je novac! (Zato upotrebljavamo izraz "trpa"). To je duga i kompleksna priča, o kojoj jako malo pričamo jer nije nam interes prepucavanja već pomoć napuštenim životinjama i skrb o našim skrbnicima. Dotični nema nikakve veze s udrugom i izbačen je iz nje još krajem prošle godine jer nam je radio samo probleme, nametao svoje ilegalne ideje i doveo udrugu na loš glas. Ovo nije prvi članak u kojem su njegove lažne izjave s kojima misli postići to da predsjednica s volonterima napusti udrugu i tobože preda njemu da može nastaviti sa svojim kriminalnim radnjama. Kriminalnim, kažemo, jer veterinarska inspekcija je otkrila sve i svašta o njemu da smo se zgražali što Marko Šteko sve radi!".

"Želimo pojasniti kako psi ne umiru od gladi. Zadnjih mjesec dana našim apelom skupilo se dosta hrane i novčane pomoći. I ovim putem zahvaljujemo svima koji su pomogli, a popis je velik! Hvala! Nas je svega pet aktivnih u udruzi i ne želimo se eksponirati u medijima na ovaj način kao što Šteko radi, jer naši interesi nisu kao i njegovi, osobni profit, već profit životinja! Morat ćemo reagirati ovaj put agresivno u medijima jer dovoljno štete nam je napravio i zato se u naprijed ispričavamo svima koji nam pomažu i prate naš rad", objavila je udruga Snoopy na svojoj Facebook stranici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara