Thompson pjevao za šatordžije, u publici i ratni zločinci, Glogoški zaprijetio Milanoviću

Thompson pjevao za šatordžije, u publici i ratni zločinci, Glogoški zaprijetio Milanoviću

Foto: Petar Glebov, Sanjin Strukić/Pixsell, Galerija, video: Dario Dalmacija/Index, Hina

Video: Dario Dalmacija

PORUKOM predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću da do četvrtka, kada će biti 200 dana da branitelji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, započne javni dijalog pred medijima, da se izbjegnu manipulacije, laži i obmane kojima se njegova Vlada služi, koju je poslao predsjednik Udruge 100 postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški, završio je "Skup zajedništva 100 posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede", u organizaciji šatoraša koji više od 190 dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja.

Obrativši se nakon višesatnog zabavnog programa i nastupa kulturno umjetničkih društava, Glogoški je pred desetak tisuća okupljenih veterana iz cijele zemlje te građana rekao da mjesecima nema razumijevanja za njih, ali i naglasio kako "oni nisu u Savskoj samo zbog hrvatskih branitelja nego zbog svakog malog čovjeka koji živi u Hrvatskoj."

"Odstupite, ako ne možete osigurati budućnost narodu"

"Podsjećam na riječi koje smo zadnji put izrekli na ovome mjestu da je mali korak od Trga bana Jelačića do Trga svetog Marka. Ako ne možete osigurati budućnost hrvatskom narodu, odstupite, ako ne prije, onda na Dan državnosti 30. svibnja," poručio je Glogoški.
Naglasio je da i zbog smrti Nevenke Topalušić, koja je preminula prvih dana prosvjeda, imaju obavezu, ne samo prema njoj nego i prema svima onima koji su dali život za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

Optužio je vlast da 195 dana nema razumijevanja za branitelje, ali ni za blokirane, Udruge Franak, radnike i seljake kao i za radnike uništenih i opljačkanih poduzeća, a njegov govore često je bio prekida pljeskom i povicima "Đuro Đuro", te "u boj za narod svoj".

Također, zamjerio je između ostalog da vlast nema razumijevanja i da nema želje za razgovor ni sa kim. Iznio je niz kritika prema hrvatskoj vlasti da izbjegava dijalog, obmanjuje građane te da izjednačava agresora i veterane u pravima. Poručio je i onima, kako je rekao, koji imaju obavezu prema hrvatskom narodu da ako nisu spremni na zajedništvo i tako krenuti u hrvatsku budućnost neka odstupe, što su nazočni pozdravili burnim odobravanjem.

"Nemamo vremena čekati kraj vašeg mandata. Do četvrtka se odlučite jeste li spremni sudjelovati u zajedništvu ili niste, naglasio je Glogoški. Ako niste spremni na zajedništvo tada to javno recite, dodao je i ponovio da će 30. svibnja krenuti na Trg svetog Marka i da će tada netko morati otići.

Kronologija

23:10 Thompson je za zadnju pjesmu izabrao "Nema predaje", a nakon njega još se publici obratio i Božidar Alić. Iz policije kažu da se na Trgu okupilo oko 10 tisuća ljudi

23:00 Supruga Đure Glogoškog je i zaplesala, dok je njen suprug poručio Milanoviću da do četvrtka ima rok da se očituje, inače 30.5 slijedi pohod na Markov trg. "Želimo dijalog pred medijima, javno", zatražio je Glogoški.

22:46 Biskup koji je držao misu za šatordžije: Na vrhu hrvatskog stabla niču truli, bezukusni, i gorki plodovi >>>

22:35 Podršku šatordžijama (opet) dao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

 

 

[STO POSTO ZA HRVATSKU] Ako su oni bili spremni poginuti za Hrvatsku, mi bi za nju barem trebali biti spremni živjeti.

Posted by Tomislav Karamarko HDZ (official) on Saturday, May 2, 2015

 

22:25 Stigao je Thompson. Uz njega i kiša.

22:20 Podršku šatordžijama, došao je dati i ratni zločinac Dario Kordić. Podsjetimo, Haški sud bivšeg je predsjednika tzv. Herceg-Bosne osudio na 25 godina zatvora zbog pokolja civila u Lašvanskoj dolini, a prvenstveno zbog odgovornosti koju je imao za masakr u Ahmićima, gdje je ubijeno 116 bosanskih civila.

22:00 Voditelj priča o bitkama s Turcima, kaže da se nisu branitelji predali Turcima

21:35 "Jeste 100 posto za Hrvatsku?" "Da", ori se Trgom.

21:27  Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm pozdravio je hrvatske branitelje iz cijele Hrvatske, rekavši kako se na trgu okupilo između 50 i 60 tisuća ljudi, koji su, rekao je, pokazali koliko je Hrvatima potrebno zajedništvo. Upitan za susret s premijerom Zoranom Milanovićem u petak u Okučanima, Klemm je istaknuo da hrvatski branitelji već gotovo 200 dana žele dijalog. "Ne želimo premijera koji nema vremena za hrvatske branitelje, kojemu je trebalo 200 dana da s hrvatskim braniteljima razgovara. I danas ponovno nož u leđa hrvatskim braniteljima, zabranom nastupa klapi HRM-a "Sveti Juraj", kazao je.

21:25 Bez zajedništva Hrvatska sigurno nema budućnost, poručio je Đuro Glogoški. Glogoški je za televiziju Z1 izjavio kako mu je izuzetno drago što se u subotu u Borovu selu, gdje je održana komemoracija za 12 mučki ubijenih hrvatskih redarstvenika, dogodilo ono za što se zalažu branitelji koji više od 190 dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja - zajedništvo. "Zajedništvo bez kojeg Hrvatska sigurno nema budućnost", istaknuo je.

"Ovdje (na trgu) su oni koji Hrvatsku u budućnosti vide u zajedništvu", dodao je.

Glogoški je kazao kako je iz Ministarstva obrane predvečer stigla obavijest kojom se klapi Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" zabranjuje ranije odobreni nastup na skupu, zbog čega će branitelji tražiti pojašnjenja od ministra obrane Ante Kotromanovića.

"Mi smo zamolbom zatražili od Ministarstva obrane da klapa HRM-a "Sveti Juraj" sudjeluje na 'Skupu zajedništva 100 posto za Hrvatsku' i dobili smo suglasnost, odobrenje i zapovjed da se odobrava nastup klape u Zagrebu. Nažalost, prije nekoliko sati stigao je opoziv iz Ministarstva obrane da klapa ne može nastupati. Ne znamo što to znači, morat ćemo porazgovarati s ministrom obrane i vidjeti što je u pitanju. Znači li to da se Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane odriču hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda", poručio je Glogoški.

21:25 Na trgu je sada oko 15-ak tisuća ljudi

21:15 Najveća zvijezda je zasad Branimir Glavaš, svi se žele slikati s njim.

21:10 U jednom trenutku začulo se iz publike "Za dom spremni", ali je vrlo brzo utihnulo

21:00 Na Trgu se redaju izvođači, ali svi čekaju Thompsona

20:30 Na Trgu se okupilo 8 do 10 tisuća ljudi, puno manje nego su šatoraši očekivali

20:05 Među publikom na Trgu je i Anica Kovač

19:52 Na Trg su došli i Branimir Glavaš te Ivan Drmić

19:42  Josip Klemm je također prije skupa izrazio ogorčenost jer su, kako je rekao, premijer Zoran Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović zabranili nastup na skupu klapi Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj". No, iz Vlade su Indexu kazali kako jedino MORH odlučuje o angažmanu klape.

19:40 Šatoraši najavljuju da će na skupu uputiti poruku hrvatskoj javnosti o svom položaju i odnosu institucija prema njima te Domovinskom ratu, ali za sada ne žele otkriti sadržaj te poruke. Ističu kako skup neće biti politički, iako su na njega, navode organizatori, dobrodošli svi političari.

19:25 Misa je završila sviranjem himne

19:20 Tramvajski promet Trgom bana Josipa Jelačića iz sigurnosnih je razloga, kako se ranije i očekivalo, prekinut u 19.15 sati. Vozi se obilazno preko Glavnog kolodvora, javili su iz ZET-a.

19:10 Započeo je program na Trgu  nastupom kulturno-umjetničkih društava

18:56 Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je uoči skupa izrazio duboko razočarenje što su, kako su priopćili, premijer Zoran Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović zabranili nastup klape Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" na Skupu zajedništva, koji na središnjem zagrebačkom trgu počinje u 19 sati. Više ovdje

18:50 Skup osigurava Klemm Security

18:33 S obzirom da je većina šatoraša u Katedrali Trg je još poluprazan. No, oni koji se nalaze na Trgu su turistička atrakcija, japanski turisti ih zaustavljaju i slikaju, a oni im dijele letke i naljepnice 100% za Hrvatsku

18:25 Tramvajski promet središnjim gradskim trgom i dalje teče bez poteškoća, dok je autobusna linija 150 skraćena do Ilirskog trga, javljaju iz ZET-a.  U nadolazećim se satima, kako je ranije i najavljeno, očekuje prekid tramvajskog prijevoza Trgom bana Josipa Jelačića zbog organiziranog događanja i koncerta. U tom će slučaju tramvaji biti preusmjereni na Glavni kolodvor.

18:05  Misu za domovinu, u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" te za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu, u ispunjenoj katedrali predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Od 19 sati na Trgu počinje skup. Nastupaju: Marko Perković Thompson, Klapa HRM Sveti Juraj, Najbolji hrvatski tamburaši, Dražen Žanko, Matko Jelavić, Mirko Švenda  Žiga, Stjepan Jeršek –Štef i TS  Satir, Ivan Mikulić, Vojnici novog doba, Ante Matić, Niko Bete, Klapa Kontra, Zoran Tomaić,   Anamarija Filipović, Ante Radošević.

Anja Šovagović-Despot, Božidar  Alić i Mislav Kontić.

HKUD „Fra Petar Bakula" Posušje, HSPD „Sljeme" Šestine, KUD „Ivan Kapistan Adamović", Čepin, KUD „Posavac" Kaniža, KUD „Luzarica” Pridraga – Novigrad, KUD „Brodski  Biseri“, Slavonski Brod Hrvati  Bosanske Posavine, KUD „Potočanka“ Potok - Moslavina,  KUD „Seljačka  Sloga“ Špišić Bukovica – Podravina, KUD „Stubica" Donja Stubica, KUD „Šokadija" Šumeće, KUD „Sloga“ Kupinec  Hrvatsko Zagorje, MPD „Starotopoljani“ Starog Topolje,  ŽPS „Zadubravke“ Zadubravlje.
 

Zbog "Skupa zajedništva 100 posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede" koji u subotu navečer na Trgu bana Jelačića organiziraju šatoraši iz Savske, tramvajski promet će u kasnim poslijepodnevnim satima s Trga biti preusmjeren na Glavni kolodvor, najavljeno je iz gradskog javnog prijevoznika ZET-a.

Skretanje tramvajskog prometa s Trga bana Jelačića trajat će sve dok za to bude potrebe, a ZET-ove dežurne ekipe će prema potrebi i u dogovoru s prometnom policijom preusmjeravati promet iz preventivnih i sigurnosnih razloga, rekao je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Šatoraši, koji više od 190 dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja, organiziraju "Skup zajedništva 100 posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede", s kojeg će, kako su najavili, uz zabavni program poslati poruku javnosti o svojim problemima i problemima cijele Hrvatske.

MUP: Molimo građane za razumijevanje

Povodom najavljenog javnog okupljanja pod nazivom Skup zajedništva – 100% za Hrvatsku, u subotu 2. svibnja 2015. godine bit će uspostavljena privremena regulacija prometa kojom je predviđena: 

1. Zabrana zaustavljanja i parkiranja za sva vozila       

- u Ulici Pod zidom u Vlaškoj ulici od Palmotićeve do Draškovićeve i u Amruševoj ulici (južna strana) od Zrinjevca do Palmotićeve, od subote 2. svibnja 2015. godine od 8 sati do nedjelje 3. svibnja 2015. godine do 2 sata.       

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Zabrana prometa za sva vozila       

Za vrijeme dolazaka i odlazaka branitelja i drugih građana organiziranim prijevozom s autobusima u subotu, 2. svibnja 2015. godine od 15 sati do nedjelje 3. svibnja 2015. godine do 2 sata za promet vozila zatvorit će se Trg Nikole Šubića Zrinjskog, Ulica Pod zidom, Cesarčeva, Kurelčeva Teslina i Amruševa ulica.

Za vrijeme dolazaka i odlazaka građana organiziranim prijevozom autobusima u subotu, 2. svibnja od 15 sati do nedjelje, 3. svibnja 2015. godine do 2 sata otežano će se prometovati Palmotićevom ulicom i Ksaverskom cestom jer će desna prometna traka biti rezervirana za autobuse.

Za vrijeme okupljanja i održavanja svete mise u zagrebačkoj katedrali u subotu, 2. svibnja 2015. godine od 16 do 20 sati za promet motornih vozila zatvorit će se Ulica Kaptol i Bakačeva ulica. Ovisno o broju okupljenih građana na na Trgu bana Josipa Jelačića i sigurnosnoj procjeni policije i ZET-a u subotu, 2. svibnja od 17 sati do nedjelje 3. svibnja do 2 sata može doći do obustave tramvajskog prometa preko Trga bana Josipa Jelačića.

Alternativni pravci na kojima neće biti ograničenja u prometu u pravcu jug-sjever su:

- Bauerova – Vlaška – Vončinina – Voćarska,

- Đorđićeva – Smičiklasova – Vlaška – Ribnjak - Medveščak,

- Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Streljačka,

- Pantovčak – Britanski trg – Kačićeva,

- Selska cesta – Sveti duh

Alternativni pravci na kojima neće biti ograničenja u prometu u pravcu istok-zapad su:

- Slavonska avenija – Zagrebačka avenija – Ljubljanska avenija

- Ulica Grada Vukovara – Krapinska – Selska – Ilica

- Jukićeva – Kršnjavoga – „zeleni val istok“ – Trg žrtava fašizma,

- Zvonimirova – Trg žrtava fašizma – „zeleni val zapad“ - Klaićeva

"Molimo građane za razumijevanje te apeliramo na poštivanje uputa policijskih službenika.", poručuju iz MUP-a.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara