Thorning-Schmidt "namjestila izbore": Socijalne mjere s ljevice ili rezovi s desnice

Thorning-Schmidt "namjestila izbore": Socijalne mjere s ljevice ili rezovi s desnice

Foto: Hina

DANSKA premijerka Helle Thorning-Schmidt u srijedu je raspisala parlamentarne izbore za 18. lipnja, dan pošto je najavila nove i izdašne socijalne mjere, a njezini će se socijaldemokrati suočiti s oštrom konkurencijom liberala iz desnoga centra i protuimigrantske Danske narodne stranke.

Ankete pokazuju da socijaldemokrati i druge stranke lijevog centra zaostaju 7-8 postotaka za liberalima i ostalim strankama desnice. Socijaldemokrati zaostaju u anketama gotovo cijelo vrijeme otkako su preuzeli vlast, ponekad i 16 posto, ali se zadnjih mjeseci trend okreće, otkako je vlada dobro reagirala na napad radikalne islamske mladeži u veljači u Kopenhagenu i otkako je Thorning-Schmidt najavila nove socijalne mjere.

Danska premijerka u utorak je objavila da je ekonomska kriza u zemlji prošla i obećala dodatnih 5,7 milijarda dolara za zdravstvo, starije osobe i djecu, što je odmah potaknulo špekulacije da se na taj način priprema za izbore.

Optimistična najava izrečena je samo godinu dana nakon što je Danska morala prepoloviti prognoze rasta za 2014. budući da je njezina ekonomija koja počiva na izvozu bila pogođena stagnacijom u Europi. "Danas možemo jasno reći da je Danska izašla iz krize", rekla je novinarima, navodeći nisku nezaposlenost, stalan ekonomski rast posljednjih kvartala i povjerenje potrošača na najvišoj razini u posljednjih nekoliko godina.

Socijalne mjere ili rezovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je u utorak rekla da se time ne priprema za izbora, trebalo je manje od 24 sata da se pokaže suprotno. "Danska je izvan krize, Danska je ponovo u sedlu. Naš najavljeni plan je ono što Danskoj treba. Stoga je pravo vrijeme da upitamo Dance žele i nastaviti tim smjerom ili će izabrati eksperimente iz oporbe", kazala je.

I analitičari smatraju da Thorning-Schmidt sada ima najveće izglede poraziti liberale predvođene bivšim premijerom Larsom Lokkeom Rasmussenom, koji želi rezanje javne potrošnje.

Pobijede li pak liberali, glavna oporbena stranka, u koalicijskoj bi se vladi mogla naći euroskeptična Danska narodna stranka, što bi joj bilo prvi put u dvadeset godina koliko postoji. Iako nisu tako radikalni kao neke slične europske stranke, danski narodnjaci profitirali su od jačanja protuimigrantskog i protueuropskog osjećaja u zemlji.

Socijaldemokrati Helle Thorning-Schmidt došli su na vlast 2011. nakon desetogodišnje vladavine desnog centra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara