Tisuće Japanaca formiralo ljudski lanac u prosvjedu protiv nove američke vojne baze

Tisuće Japanaca formiralo ljudski lanac u prosvjedu protiv nove američke vojne baze

Foto: FAH

TISUĆE prosvjednika formirale su u nedjelju u Tokiju ljudski lanac, prosvjedujući na taj način protiv plana o izgradnji nove američke vojne baze na Okinawi.

Oko 15.000 prosvjednika, prema procjeni organizatora, okružilo je zgradu parlamenta, ističući transparente na kojima je pisalo "Ne Henoku!".

Projektom se predviđa prebacivanje američke zračne vojne baze iz Futenme u Henoko na sjeveroistočnom dijelu arhipelaga.

Stanovnici Okinawe protiv novih baza

Baza Futenma, koja se nalazi u gradu Ginowanu, trebala bi se premjestiti u manje naseljeno priobalno područje otoka, no stanovnici Okinawe više ne žele nikakve baze na svom teritoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba zaustaviti početak izgradnje", kazao je 66-godišnji prosvjednik Akemi Kitajima. "Vlasti nam to pokušavaju silom nametnuti":

Abe se zalaže za premještanje baze

Arhipelag Okinawu nakon Drugoga svjetskog rata okupirali su Amerikanci, a 1972. ponovno je vraćen Japanu. Na otočju boravi više od polovine od 47.000 američkih vojnika, koliko ih je ukupno u Japanu. Međutim, prisilni suživot ne funkcionira najbolje pa ondje ne živi puno lokalnog stanovništva. Stanovnici smatraju da prisutnost tolikog broja američkih vojnika na otočju otvara vrata kriminalu, osobito silovanjima.

Premijer Shinzo Abe je na sastanku s američkim predsjednikom Barackom Obamom održanom 29. travnja u Washingtonu kazao kako se zalaže za to da se vojna baza premjesti iz Futenme, u sklopu japansko-američkog pakta o obrani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara