Tisuće Rusa na ispraćaju Borisa Nemcova: "Pucnjevi nisu ispaljeni samo u njega nego i u demokraciju"

Tisuće Rusa na ispraćaju Borisa Nemcova: "Pucnjevi nisu ispaljeni samo u njega nego i u demokraciju"

Foto: Hina

POSLJEDNJI ispraćaj Borisa Nemcova, koji je u petak ubijen nedaleko od Kremlja, započeo je u Moskvi. Prije pokopa na moskovskom groblju, posmrtni ostaci najžešćeg kritičara Vladimira Putina bili su izloženi četiri sata u Centru Saharov, muzeju posvećenom ljudskim pravima.

Nemcova majka je cijelo vrijeme bila uz otvoreni lijes, što nalažu pravoslavni običaji. Do nje je stajala i njegova bivša supruga Yekaterina Odintsova, prenosi Reuters. Pokojniku su odali počast brojni građani, ali i ugledni Rusi.

"Pucnjevi nisu ispaljeni samo u Nemcova, već u sve nas - u rusku demokraciju", rekao je u govoru pred lijesom jedan od istaknutih ruskih oporbenih političara Genadij Gudskov. "Nikad nismo mislili da bi moglo dogoditi nešto ovakvo, ali jest. Počivaj u miru, prijatelju moj, nastavit ćemo tvoj rad", kazao je.

Predstavnik Kremlja donio buket cvijeća

I predstavnik Kremlja, zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorokovič u pomirljivoj je gesti pred lijesom odao počast ubijenom političaru. Agencije prenose da je Dvorkovič, koji pripada sve marginaliziranijim kremaljskim liberalima, u ruci imao crveni buket.

Među prisutnima koji su došli odati počast Borisu Nemcovu bilo je najviše žestokih protivnika Kremlja koji Nemcovljevo ubojstvo smatraju upozorenjem, no oni predstavljaju tek manji dio ruske populacije.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da većina Rusa podupire Putina, unatoč velikome padu vrijednosti rublja i međunarodnim sankcijama koje je zemlja "zaradila" zbog ukrajinske krize.

"Bio nam je jedina nada", rekla je umirovljenica Tatyana, koja je stajala sa stotinama ljudi u redu da oda počast pokojniku. "Osjećam se kao da me Putin ubio na dan kad je umro Nemcov. Prošla godina je prepuna patnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurozastupnici zabranjen ulaz u Rusiju

Na sprovod zamjenika nekadašnjeg premijera Borisa Jeljcina, došla je Jeljcinova udovica Naina,  desetak veleposlanika europskih zemalja i drugi strani dužnosnici. Među njima su bivši britanski premijer John Major, gradonačelnik Rige Nils Ušakovs te zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Konrad Pawlik.

Ulazak u Rusiju nije dopušten latvijskoj eurozastupnici Sandri Kalniete koja je ostala u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo, ali ni predsjedniku Gornjeg doma poljskog parlamenta Bogdanu Borusewiczu.

Europska unija je osudila rusku odluku da dvojici visokih europskih dužnosnika onemogući prisustvovanje pokopu i smatra da je očigledno riječ o neutemeljenim razlozima službene Moskve. Zabrana je "jasno kršenje temeljnih ljudskih načela", rekla je glasnogovornica EU-a Maja Kocijančič.

EU: Očekujemo od ruskih vlasti da ubuduće onemoguće slične incidente

Kalniete, nekadašnja latvijska ministrica vanjskih poslova i bivša europska povjerenica posjeduje diplomatsku putovnicu, istaknula je Kocijančič.

"Navedeni razlozi ukazuju na to da gospođa Kalniete predstavlja opasnost za državnu sigurnost, kao i za javni red Ruske Federacije. Po našem mišljenju to nije vjerodostojno objašnjenje", rekla je. "Ovo nije prvi put da se ovakvo nešto događa i zbog toga izražavamo žaljenje", kazala je Kocijančič na konferenciji za novinare.

"Pozivamo ruske vlasti na maksimalnu transparentnost i očekujemo da ubuduće poduzmu mjere koje će omogućiti izbjegavanje sličnih incidenata", rekla je glasnogovornica.

Ana Durickaja, 23-godišnja ukrajinska manekenka koja je bila s 55-godišnjim Nemcovim u trenutku ubojstva i posvjedočila da je likvidiran s četiri metka u leđa, vratila se u Ukrajinu. Istraga o ubojstvu još traje, a počinitelj je nepoznat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara