Tisuće bez hrane, vode i lijekova: U tajfunu na Filipinima 4460 poginulih

Tisuće bez hrane, vode i lijekova: U tajfunu na Filipinima 4460 poginulih

Foto: Guliver image/Getty images

UJEDINJENI narodi su, navodeći podatke filipinske vlade, u četvrtak priopćili da je po posljednjim informacijama u tajfunu Haiyan na Filipinama poginulo 4460 osoba, gotov dvostruko više od dosadašnje službene procjene ali ipak manje od 10000 koliko su procijenile lokalne vlasti.

"Vlada je 13. studenog izvijestila da je poginulo 4460 ljudi", priopćio je UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih poslova u svom izvješću objavljenom u Manili 14. studenog.

Tajfun Haiyan, jedan od najsnažnijih dosad zabilježenih tajfuna, opustošio je prošli petak središnji dio filipinskog arhipelaga, pri čemu je smrtno stradalo više tisuća stanovnika, uništene kuće, ceste, mostovi i usjevi.

Kina bi trebala poslati ratne brodove za pomoć Filipinima

Kina bi trebala poslati ratne brodove na Filipine, s kojima je u teritorijalnom sporu, radi pomoći žrtavama tajfuna Haiyan, ali i da bi se suprostavila utjecaju Sjedinjenih Država i Japana, ocijenio je u petak kineski dnevni list Global Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slanje ratnih brodova ovim okolnostima je dobronamjerno. Ako se Manila protivi, to će biti znak uskogrudnosti", naglasio je u uvodniku.

Sjedinjene Države, povijesni saveznik Filipina, poslale su nosač zrakoplova George Washington s 5.000 mornara i više od 80 letjelica u pratnji krstarica i razarača.

Japan je u petak najavio da će poslati tisuću vojnika na arhipelag radi osiguranja preživjelih jednog od najjačih tajfuna uz vjetrove koji su puhali brže od 300km/h.

U tom kontekstu "mislimo da Kina treba poslati svoje ratne brodove na Filipine. Kineski vojnici su sve češće uključeni u humanitarne akcije pomoći u inozemstvu", naglašava Global Times.

Filipini i Kina su u hladnim odnosima zbog teritorijalnog spora u Južnokineskom moru. Manila potražuje suverenitet nad atolom Scarborough, samo 200 km od filipinske obale, nad kojim je prošle godine Pekin preuzeo kontrolu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara