Tisuće kosovskih Albanaca na pokopu ubijenih u Kumanovu

Tisuće kosovskih Albanaca na pokopu ubijenih u Kumanovu

Ilustracija: Hina

TISUĆE kosovskih Albanaca, među kojima i pripadnici nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), prisustvovali su u utorak pokopu osmorice naoružanih napadača ubijenih u sukobima s makedonskom policijom, koje je službeno Skoplje proglasilo teroristima.

Osam lijesova pokrivenih albanskim zastavama izloženo je u sportskoj dvorani u Prištini, a pokraj njih se izmjenjivala počasna straža muškaraca u vojnim odorama, prenosi AFP.

"Odajemo im počast jer su sudjelovali u tri rata, na Kosovu (od 1998. do 1999.), u dolini Preševa (na jugu Srbije 2001.) i u Makedoniji (2001.), gdje su se borili za oslobođenje okupiranih albanskih teritorija", rekao je za AFP dužnosnik Udruge bivših boraca Oslobodilačke vojske Kosova, Xhavit Jashari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Isti je bio cilj njihove prisutnosti u Makedoniji" gdje su se 9. i 10. svibnja sukobili s policijom. U Kumanovu je poginulo 18 osoba, među njima i osam makedonskih policajaca, rekao je Jashari.

"Ponosan sam što sam žrtvovao sina za albansku stvar, za Albance koji nemaju nikakva prava. Njegova obitelj ponosna je što je dala mučenika za slobodu", rekao je u suzama 72-godišnji Qerim Rexha, čiji je sin Arben ubijen u Kumanovu. Ni tridesetgodišnja Besa Kastrati ne skriva ponos jer je njezin suprug "umro žrtvujući se za svoj narod". "Oduvijek je sanjao o slobodi za sve Albance, bez obzira na to gdje žive", kazala je.

Time Zumberi (60) u istom je sukobu izgubio sina Xhafera i drukčije razmišlja: "Da me poslušao, ne bi bio otišao u Makedoniju. Za sobom je ostavio troje djece."

Poginuli će biti pokopani na Groblju mučenika iznad Prištine, gdje je zadnje počivalište najeminentnijih članova OVK.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara