Tisuće poginulih, djeca najranjivija: Hrvati prikupili 700.000 kuna za pomoć stradalima u Nepalu

Tisuće poginulih, djeca najranjivija: Hrvati prikupili 700.000 kuna za pomoć stradalima u Nepalu

Foto: FAH

HRVATSKI su građani, fondacije i poduzeća u dva tjedna, koliko je prošlo od humanitarne katastrofe uzrokovane razornim potresom u Nepalu, donirali 700.000 kuna za pomoć djeci i obiteljima u toj zemlji, priopćeno je u ponedjeljak iz UNICEF-a.

"Prirodne katastrofe ne poznaju granice, ali ih, srećom, ne poznaje ni ljudska solidarnost. Od srca zahvaljujemo svima koji su se u ovako kratkom roku odazvali pozivu UNICEF-a, te svojim donacijama pomogli dostaviti humanitarnu pomoć djeci i obiteljima Nepala", poručila je predstojnica UNICEF-ova Ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Iako se žrtve potresa još uvijek broje, jer su mnoga tijela zatrpana pod ruševinama, po zadnjim je podacima više od 7600 ljudi izgubilo život, dok ih je 16.300 ozlijeđeno. Među žrtvama potresa najranjivija su djeca, a čak je 1,7 milijuna djece zahvaćeno potresom i treba im hitna humanitarna pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ograničenog pristupa pitkoj vodi i zdravstvenim uslugama djeci prijeti opasnost od zaraznih bolesti. Vjerojatno je i da su neka djeca nakon katastrofe ostala odvojena od svojih obitelji. Čak 191.000 domova je uništeno, a za milijun djece neizvjestan je nastavak školovanja jer su njihove škole srušene u potresu, navodi UNICEF.

Kako bi traumatiziranoj djeci pružio prijeko potrebnu pomoć, UNICEF je mobilizirao sve partnerske i vlastite snage na terenu da bi onima kojima je to najpotrebnije dostavio pomoć – vodu i lijekove, hranu, tablete za pročišćivanje vode i šatore za privremeni smještaj.

Najveći je individualni donator Hrvatski telekom, koji je uz korporativnu donaciju pozvao i svoje korisnike na doniranje e-porukom, a UNICEF zahvaljuje vodećim hrvatskim internetskim portalima što su se objavom oglasa uključili u akciju za djecu Nepala, stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara