Tisuće štakora lutaju ulicama Osijeka

Foto: Shutterstock

GRAĐANE Osijeka uznemirava najezda štakora. Po najvećem gradu istočne Hrvatske noću luta nekoliko tisuća ovih glodavaca, potvrdio je za Glas Slavonije Vedran Bertić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

"Mi kontroliramo njihov broj da ne bi prešao maksimalnu granicu. Procjena tzv. infestacije iznosi 500 do 1000 jedinki koje se redovito viđaju noću, a povremeno danju, odnosno 1000 do 5000 jedinki čije se mnoštvo vidi noću. Činjenica je da je ove godine povećan broj reklamacija, točnije građani traže da se na određena mjesta postave dodatne, veće količine otrova. Njihov broj nije moguće doznati, no činjenica je da ih ima, i to zbog neodgovornog ponašanja građana, odnosno radi loše izvedene kanalizacije kroz koju, iako je rijetka pojava, štakor može ući i u stanove i kuće. Lako je da štakor dođe i na mjesto gdje ljudi ostavljaju hrane za mačke, odnosno ne zbrinjavaju otpad na pravilan način. Ako uz to nije uredna kanalizacija, broj štakora će porasti, što se i događa", upozorava Bertić.

Prisutnost velikog broja štakora u osječkoj četvrti Jug 2 dokazuju brojne rupe na travnjacima, kakve se pojavljuju i na drugim mjestima u gradu. Građani Osijeka štakorima pokušavaju stati na kraj tako da u rupe ubacuju opuške, te ih zatrpavaju pijeskom ili gipsom. No, nisu imali previše uspjeha u borbi protiv nametnika.

Bertić kaže da da je jedino rješenja poziv u Zavod za javno zdravstva, čiji će djelatnici zatim izaći na teren i zatrpati rupe tzv. parafinskim kockama. Prema izvješću  Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, u razdoblju od 22. travnja do 7. svibnja ove godine deratizirano 49.156 stambenih objekata, 1000 kanalizacijskih otvora, 70.000 četvornih metara zelenih površina, ali i odlagalište otpada u Sarvašu površine 15.000 četvornih metara, kao i deponij Lončarica Velika na prostoru od 3000 četvornih metara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara