Tisuću Japanaca molilo za kamikaze

Tisuću Japanaca molilo za kamikaze

Ilustracija/Screenshot: YouTube

TISUĆU Japanca u nedjelju je odalo počast kamikazama u bivšoj zračnoj luci iz koje su tijekom Drugog svjetskog rata u samoubilačku misiju polijetali japanski piloti.

U manjoj skupini koja se okupila na otoku Kyushu u mjestu Chiran bili su i članovi obitelji poginulih pilota koji su uz molitvu položili bijele krizanteme pred budističkim spomenikom za 439 kamikaza koji su poletjeli u smrt krajem svjetskog rata, javila je javna televizija.

"Prisežemo da ćemo raditi za mir, ali nećemo zaboraviti tešku žrtvu koju su podnijeli ti mladi ljudi nestali u samoubilačkim misijama", rekao je 84-godišnji muškarac koji je u takvoj misiji izgubio brata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obred je održan u sklopu priprema za 70. godišnjicu poraza Japana koji je kapitulirao 15. kolovoza 1945.

Smatra se da je od 25. listopada 1944. do 15. kolovoza 1945. nekih 4.000 kamikaza poletjelo u smrt za komandama borbenog zrakoplova natovarenog bombama od 250 kilograma, a često su ih američki protivnici pokosili prije nego su dosegnuli svoje mete.

Riječ kamikaza znači "božji vjetar", a ime je nadahnuto tajfunima koji su u 13. stoljeću zapuhali i uništili flote mongolskih osvajača.

U Japanu su pilote samoubojice nazivali "tokkotai", prema riječi "tokko" što znači specijalni napad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara