"Tjedan ponosa" u Beogradu: Gay Pride zakazan za 28. rujna

Ilustracija: Shutterstock

U BEOGRADU je u ponedjeljak počeo Tjedan ponosa, a organizatori Pridea, zakazanog za 28. rujna, vjeruju da će ove godine mimohod pripadnika LGBT zajednice biti održan.

Ovaj tjedan bit će, organiziranjem niza tribina i skupova, posvećen pravima LGBT osoba, a hoće li se okončati i mimohodom kroz Beograd ovisi o sigurnosnim procjenama što, kako su rekli organizatori na tiskovnoj konferenciji, nije njihova odgovornost.

Tjedan ponosa simbolično je započeo presijecanjem vrpce i otvorenjem takozvanog sigurnog srca grada u kvartu Savamala, a ovaj je događaj osiguravala policija.

Sigurnosne procjene da li će Tjedan ponosa biti okončan mimohodom lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca još nema, a državni dužnosnici u Srbiji minulih su dana o tome davali neodređene izjave, ali i naglašavali osobna stajališta da su za mimohod pripadnika LGBT organizacija.

“Mi smo dobili uvjeravanja kako policija čini sve da bi taj skup protekao u najboljem redu. Oni su također učili na svojim greškama prethodnih godina, pa i 2010.“, rekla je Gordana Mitrović, jedna od organizatorica Tjedna ponosa.

Volonteri koji prate socijalne mreže sve uočene prijetnje prijavljuju policiji koja na njih pravovremeno reagira, potvrdili su organizatori Pridea.

Parada ponosa priređena samo 2010., uz krvave sukobe ekstremista s policijom

Mimohod prošle godine nije održan iz sigurnosnih razloga, a Parada ponosa priređena je samo 2010., ali uz krvave sukobe ekstremista s policijom koja je štitila sudionike.

Elektronički mediji u Beogradu prenijeli su večeras upozorenje njemačkog ministarstva vanjskih poslova državljanima Njemačke koji planiraju putovati u Srbiju da je za 28. rujna "planirana demonstracija homoseksualaca za njihova prava", te da bi "u centru Beograda, moglo doći do poteškoća u prometu".

Njemačko ministarstvo navodi da je unutrašnjopolitička situacija u Srbiji "u osnovi mirna", ali sugerira sunarodnjacima da se posredstvom medija "upoznaju s aktualnom situacijom".

Upozorenje je uslijedilo nakon što je 13. rujna u središtu grada pretučen i teško ozlijeđen njemački LGBT aktivist, a u povodu tog incidenta održan je prosvjed u središtu Beograda u kojem je sudjelovao i veleposlanik Njemačke Heinz Wilhelm.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio je lani krajem rujna, tri dana nakon zabrane prošlogodišnje Parade ponosa, da pripreme za Pride 2014. "počnu već danas kako to pitanje ne bi ugrožavalo europski put Srbije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara