Tko će platiti Todorićeve dugove?

Tko će platiti Todorićeve dugove?

Foto: Hina 

TKO će platiti Todorićeve dugove, glavno je pitanje nakon što je Agrokor preuzeo 53 posto Mercatora, te objavio ponudu za preuzimanje preostalih dionica. Zajednički dug tih dviju tvrtki procjenjuje se na oko pet milijardi eura.

Ranije ove godine Agrokor je podigao kredit kod Sberbanke, u iznosu od čak 600 milijuna eura, kako bi pokrio stare i znatno skuplje obveze, no  to nije bilo dovoljno da se zatvori transakcija preuzimanja Mercatora.

Todorić založio preko 95% Agrokora

Todorić je, da bi preuzeo slovenski trgovački lanac, morao založiti čak 95 % Agrokora. Pošto iznose kredita koji su mu bili potrebni za tu operaciju nije mogao dobiti uobičajenim putem, morao je posegnuti za tzv. PIK zajmom.
 
Izvor: SKDD
 
"Payment-in-kind (PIK)“ je oblik obveznice ili kredita sa odgodom isplate (kuponske) kamate. Dakle, izdavatelj PIK-a ima mogućnost imatelju obveznice ili kreditoru isplatiti kuponsku kamatu ili ponuditi alternativnu obveznicu ekvivalentne vrijednosti kamati.
 
"Treba uočiti jedan pozamašan faktor rizika za izdavatelja (Agrokor op.a.) - ukoliko izdavatelj PIK-ova često izbjegava isplatu kamate, njegova zaduženost kontinuirano raste. Zbog prekomjerne upotrebe financijske poluge (financiranja dugom), izdavatelj može riskirati nelikvidnost, ako ne i insolventnost. U određenim situacijama, neplaćene obveze mogu uzrokovati prelazak vlasničkih (upravljačkih) prava na imatelje obveznice ili kreditora.", pojasnili su nam iz financijskih krugova.
 
Ukratko, ako Todorić bude imao problema sa otplatom kredita, ostaje bez Agrokora, čije dionice su, kako bi se vjerovnici bolje zaštitili, i tako već prebačene na Adria Group Holding, posebnu tvrtku u Nizozemskoj.
 
"Neki kažu da sam zadužen i da nemam para. Ali, moje bilance su najveći svjetski analitičari imali u rukama i rekli su da smo odlični. Njih stotine." komentirao je Todorić za slovensku Planet TV, nakon objave preuzimanja Mercatora.
 
Hoće li mu srušiti kreditni rejting?
 
Rejting agencija Moody's već je krajem svibnja stavila Agrokor na "promatranje" zbog mogućeg sniženja rejtinga, što bi mogao biti moglo dodatno uzdrmati Todorićevu poziciju u Agrokoru. Iz Moody's-a ne žele komentirati svoje buduće ocjene.
 
"Pratimo Agrokorovu ponudu za stjecanje preostalih dionica Mercatora, i sinergijske efekte koji će uslijediti, kao dio našeg razmatranja sniženja rejtinga. Međutim, ne možemo govoriti o našim budućim rejting akcijama.", odgovorili su za Index iz agencije Moody's.
 
Slovenska javnost burno je reagirala na činjenicu da je njihov najveći trgovački lanac, kroz koji su mnogi njihovi proizvođači plasirali proizvode, završio u rukama "kroničnog neplatiše" kako su ga nazivali slovenski mediji.
 
Istovremeno, u Hrvatskoj vlada šutnja. Čestitali su mu uglavnom samo ulizivački raspoloženi političari, koji ovo smatraju velikim uspjehom za Hrvatsku, iako jako dobro znaju što čeka slovenske, ali i hrvatske tvrtke i radnike.
 
Slovenci ugovorom zaštićeni tri godine, ostale nitko ne štiti
 
Osim što strahuju za radna mjesta direktno zaposlenih u Mercatoru, Slovenci se opravdano boje i za budućnost svojih tvrtki.  Njihovi strahovi, s obzirom na koji način Todorić posluje, potpuno su opravdani. No, oni neće biti prvi na udaru.
 
Naime, prema onome što je dospjelo do medija, ugovor o preuzimanju Mercatora ima određene zaštitne klauzule, koje, barem na kraći rok, štite radnike i dobavljače slovenske tvrtke.
 
Todorić odnosno Agrokor, u iduće tri godine, između ostalog, mora zadržati kolektivne ugovore s radnicima, savjetovati se s predstavnicima sindikata o najvažnijim odlukama za radnike, tijekom tri godine slovenski dobavljači zadržavaju svoje pozicije na policama Mercatora ili imaju pošteno dodijeljeno mjesto sukladno njihovoj uspješnosti na tržištu.
 
Poznato je kako se Todorić odnosi prema dobavljačima, da ima duge rokove plaćanja, te da ga oni na taj način posredno  financiraju, a iznosi nisu mali.
 
Podaci o kratkoročnim obvezama Agrokora za 2011. i 2010.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvor: Agrokor izvješće za 2011. 
 
Prema izvješću Agrokora za 2011. godinu, dug prema dobavljačima iznosio je preko 9,6 milijardi kuna. S obzirom da nam kasnija izvješća nisu dostupna, nije poznato da li se taj iznos povećavao. Od ukupnih kratkoročnih obveza, koje su iznosile preko 14 milijardi kuna, na kratkoročne kredite kod banaka otpada tek nešto više od 2,6 milijardi kuna. Zašto bi plaćao skupe kamate, kad su tu dobavljači kojima može diktirati uvjete?
 
Todorić se širi, dobavljači na koljenima
 
Index je nedavno pisao o tome kako u Todorićevom lancu (ne)plaćanja prolaze hrvatski proizvođači mlijeka.
 
Kooperanti Vindije krajem travnja požalili su se Indexu kako im ta tvrtka još uvijek nije platila ništa od mlijeka isporučenog u ovoj godini. Naveli su kako su u Vindiji dobili odgovor da se novca nema. Prema neslužbenim informacijama, Agrokor je Vindiji tada bio dužan na desetke milijuna kuna. No, u Vindiji su, razumljivo, odbili komentirati taj slučaj.
 
Problema imaju i voćari. Indexu se ranije ove godine javio proizvođač jabuka, i opisao kako posluju tvrtke koje vrše otkup voća poput Agrofructusa Ivice Todorića, Abundana, Gomolave, Plodova Fructus, Fragarie…
 
"Princip je sljedeći: obavezno moramo potpisati ugovor kojim se ograđuju od plaćanja u 30 odnosno 60 dana, već 365 dana. U ugovoru se navodi kako će plaćati dio po dio, dakle prosinac, veljača, travanj, lipanj i kolovoz. Međutim, ne navodi se koliko posto od ukupnog iznosa će uplatiti. Mogu jednu kunu, a ne moraju ništa kao u mom slučaju. Međusobno su se svi otkupljivači dogovorili da neće uzimati robu od ljudi koji neće potpisati ugovor. Tako da nemamo izbora, osim ako smo imali sreće prodati robu van u EU".
 
Sjetimo se odnosa Todorića i Gavrilovića, čiji proizvodi godinama nisu bili na Konzumovim policama. Gavrilović je bio zainteresiran za preuzimanje PIK-a Vrbovec, ali je znao da nema šanse ako ga Todorić izbaci sa polica.
 
"Oni sa svojih 500-600 prodavaonica praktično u sekundi mogu otvoriti, ali i zatvoriti tržište. Mi ne bismo uspjeli jer nemamo toliko prodavaonica", izjavio je Đuro Gavrilović u intervjuu iz 2005. godine.
 
To su samo neki od primjera kako Agrokor "pomaže" hrvatskim proizvođačima u proboju na tržišta.
 
U Srbiji kažnjen zbog narušavanja tržišta
 
No rokovi plaćanja nisu jedino čime Todorić ugrožava manje i slabije od sebe. U Hrvatskoj je Todorić nedodirljiv, no u Srbiji je početkom ove godine kažnjen sa 3 milijuna eura, zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu.
 
Kazna je izrečena, jer je Frikom u tipskim ugovorima koje je zaključivao s kupcima – maloprodajnim trgovinama, u razdoblju od 2008. do 2010. godine unosio, kao bitan element, odredbe kojima je nametao obvezu da u potpunosti i dosljedno primjenjuju maloprodajne cijene utvrđene cjenicima Frikoma, kao i obvezu ekskluzivne kupnje relevantnog proizvoda od Frikoma uz izravnu ili indirektnu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda. Znači, ako niste u vlasništvu Todorića, marš sa polica.
 
Problem s njime imaju i ratari. Prošle godine, zbog sniženja otkupne cijene suncokreta, vojvođanski poljoprivrednici bili su prisiljeni na očajničku akciju blokade Todorićeve tvornice ulja "Dijamant", nakon čega su im iz Agrokora zaprijetili potpunom obustavom otkupa, što bi ih potpuno uništilo.
 
No, Todorić je sada u daleko rizičnijoj situaciji, i gotovina mu treba više nego ikad, što znači da bi se taj pritisak mogao dodatno pojačati.
 
Slovencima se ne smije (odmah na početku) zamjeriti, ima obveze iz ugovora koje mora poštovati sljedeće tri godina, a hrvatske tvrtke s kojima surađuje, i radnike već i tako ima na pladnju.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara