Tko će s kime na izbore: Zasad poznate dvije koalicije, ali u njima nema HDZ-a

Tko će s kime na izbore: Zasad poznate dvije koalicije, ali u njima nema HDZ-a

Foto: FAH

POSLJEDNJIH dana preslaguje se na hrvatskoj političkoj sceni, no ne onako kako su priželjkivali u HDZ-u kada su odlučili pokrenuti postupak nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Umjesto vladajuće većine preslaguju se stranke u koalicijama, a nakon što je HSS prešao iz takozvane Domoljubne domoljubne koalicije koju je vodio HDZ u takozvanu Narodnu koaliciju kojoj je na čelu SDP, a u kojoj su još i HNS i HSU, danas su se i Čačićevi reformisti iz kolacije sa strankom bivšeg predsjednika Josipovića koja nije polučila neki uspjeh, "presložili" u koaliciju sa strankom Milana Bandića.

Zasad poznate samo dvije koalicije

To su zasad jedine dvije poznate predizborne kolacije jer je HDZ izjavio da će razmisliti o svojoj dosadašnjoj koaliciji i otvorio mogućnost da na izbore idu samostalno. Ako HDZ doista donese takvu odluku najviše bi mogao izvisiti HSP dr. Ante Starčević koji posljednjih dana ne proživljava najbolje trenutke.

Prvo su, očito bezuspješno, hodočastili u HDZ pokušavajući spasiti koaliciju s HDZ-om no tamo ih je dočekao hladan tuš, a onda ih je šokirala vijest da je iz stranke izašlo 1300 članova iz zadarske organizacije, na što su neki podrugljivo komentirati da će u toj stranci ostati samo Tepeš i Ćorić.

Burno zbog prelaska HSS-a u Milanovićevu koaliciju

A i dvojac koji potencijalne birače plaši "povratkom neokomunista Milanovića na vlast" danas se, čini se, pomirio s time da im je suradnja s HDZ-om propala. "Spremamo se za samostalni izlazak na izbore", poručio je predsjednik HSP-a AS s današnje sjednice Glavnog stana. Ćorić je raspad tzv. Domoljubne koalicije podnio malo teže od Tepeša pa je predsjednika HSS-a nazvao političkom prostitutkom i najavio raspad seljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je prelazak HSS-a bio glavna tema među političkim akterima. Milanović je, očekivano, pozdravio odluku HSS-a, a Plenković je danas ponovio da mu je žao što je HSS požurio s odlukom umjesto da je pričekao da se održe izboru u HDZ-u i podsjetio HSS da obje stranke pripadaju istoj europskoj obitelji stranaka.

No šef HSS-a Beljak odgovorio mu je još jučer izjavivši da se on osobno ne vidi u obitelji stranaka u kojoj je i srpski premijer Aleksandar Vučić.

Manje stranke uglavnom samostalno

Čačić se nakon neuspješnog "braka" s Josipovićem okrenuo Milanu Bandiću, a iako je najavio da će im se pridružiti niz stranaka među kojima i Stranka umirovljenika, iz te je stranke stigao brzopotezni demanti u kojem su opovrgnuli bilo kakvu suradnju s Bandićem i Čačićem i poručili da oni na izbore ići samostalno.

Da na izbore idu samostalno poručio je i predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, a sami će na izbore i Hrvatski laburisti koji su ispali iz Milanovićeve koalicije nakon što je u nju ušao HSS.

Iz IDS-a su poručili da je moguće da se nakon izbora pridruže SDP-ovoj koaliciji, no da za to imaju dva uvjeta - dogovor o strateškim projektima i decentralizaciju Hrvatske, a HSLS se još uvijek nada koaliciji s HDZ-om. Njihov je Josip Budimir,naime, danas izjavio da im je HDZ sada još poželjniji.

Živi zid je već ranije poručio da ga predizborne kolacije ne zanimaju, a isto su poručili i iz Mosta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara