Tko je Vandana Shiva, nova ikona Subversive Festivala?

Tko je Vandana Shiva, nova ikona Subversive Festivala?

Screenshot: YouTube

VANDANA SHIVA je aktivistica za zaštitu okoliša rođena u Indiji koja je u zadnjih 10 godina postala međunarodno lice kritike uobičajene poljoprivrede i biotehnologije, piše Cami Ryan, vanjska suradnica na Fakultetu za poljoprivredu i bioresurse sa Sveučilišta u Saskatchewanu, a prenosi David Tribe na GMO Punditu.

Shiva je jučer gostovala na Subversive Festivalu u Zagrebu, a na službenim stranicama festivala opisuje ju se kao "fizičarku, ekološku aktivistkinju i spisateljicu koja trenutno živi u Delhiju" te "autoricu više od 300 radova objavljenih u vodećim znanstvenim i tehničkim časopisima".

Unatoč međunarodnoj pozornosti koju Shiva dobiva, Ryan piše kako postoji ogromna razlika između onoga za što se Shiva izdaje te njezine stručnosti o području kojim se bavi. Status zvijezde u anti-GMO liberalnim krugovima neupitan je - diljem svijeta Shiva gostuje na sveučilištima i anti-GMO skupovima i okupljanjima.

"Ratnička božica ekologije"

Razni novinari i mediji slave Shivu proglašavajući je "ratničkom božicom ekologije" ili "rock zvijezdom u globalnoj borbi protiv genetski modificiranog sjemenja". Sveučilište u Kentuckyju naziva ju "stručnjakinjom za globalnu održivost". Za Time Magazine je 2003. godine Shiva "junakinja zaštite okoliša", a Forbes ju je 2010. godine proglasio jednom od sedam najutjecajnijih feministkinja na planetu.

Na Twitteru je prati 23.000, a na Facebooku 43.000 ljudi.

Shiva je vjerojatno najpoznatija po svojoj tvrdnji o tome kako je uvođenje genetski modificiranog sjemenja pamuka u Indiju dovelo do masovnog genocida siromašnih poljoprivrednika, zavedenih od strane "lažnoga obećanja" GMO-ova.

"Preko 270.000 indijskih poljoprivrednika počinilo je samoubojstvo otkad je Monsanto ušao na indijsko tržište sjemenjem. Radi se o genocidu", tvrdi ona.

Pozadina i odrastanje

Vandana Shiva rođena je 1952. godine u dolini Dehraduna u Indiji. Obrazovanje je stekla u domovini, a na diplomski studij otišla je u Kanadu. U Guelphu je magistrirala, a doktorirala je u Ontariju. Kao posvećena aktivistica osnovala je Navdanyau ("devet sjemenki") prije više od 20 godina. Misija Navdanyae je zaštititi raznolikost i integritet živih resursa, osobito sjedilačkog sjemenja, te promoviranje organske poljoprivrede i poštene trgovine.

Navdanya je kroz to vrijeme postala nacionalni pokret, a Shiva glas kampanje protiv genetski modificiranih organizama. U 20 knjiga koje je napisala, bavi se društvenim, ekonomskim i ekološkim posljedicama korporativne globalizacije.

U intelektualnim krugovima Shiva slovi za progresivnu znanstvenicu te stručnjakinju iz područja genetskog inženjeringa.

Lažno predstavljanje - filozofkinja, a ne fizičarka

Kada ju je fakultet Beloit odlučio uzeti na svoju platnu listu, njezin odabir popraćen je isticanjem kako Shiva ima "doktorat iz nuklearne fizike", a nazvali su je i "prepoznatim stručnjakom za poljoprivredu i biotehnologiju".

Shiva tvrdi kako su ti navodi istiniti te na internet stranicama Navdanyae piše kako je "znanstvenica i kvantna fizičarka". Njezino glasnogovorništvo predstavlja je kao "obučenu fizičarku", a na taj način su je predstavile i stotine organizacija i medija.

Formalno, način na koji se Shiva predstavlja lažan je, tvrdi Ryan. Prema Sveučilištu Zapadnog Ontarija, na kojemu je dobila doktorat, tvrde kako je doktorirala na području filozofije, a ne fizike. Njezin doktorat jest bio usmjeren na područje iz fizike, odnosno na Bellov teorem, no i dalje je ostvaren u okrilju filozofije.

Shiva je u radu zaključila kako kvantna mehanika u fizici ne stoji te kako nije činjenično potkrijepljena. Glavna teza kvantne fizike koju je dovela u pitanje u svojem doktorskome radu u međuvremenu je potvrđena od strane eksperimentalnih fizičara, što znači da se njezin doktorat kosi sa činjeničnom stvarnošću. Neovisno o zaključku rada, postavlja se pitanje koliko je korektno predstavljati se kao nuklearni i kvantni fizičar, a u stvarnosti imati doktorat iz filozofije.

Koliko je radova stvarno napisala?

Usto, Shiva tvrdi kako je napisala preko 300 radova, nešto što također prenose mediji i organizacije s kojima surađuje. Pretraga na platformi informiranja o društvenim znanostima Thomson Reuter's Web of Science pokazuje kako Shiva ima tek 42 rada i publikacija objavljenih u periodu od 1980. godine do danas.

Kasnije se udaljava od filozofije te se počinje baviti poljoprivredom, uzgojem biljaka, genetikom, biologijom, toksikologijom, mikrobiologijom, ishranom, društvenim znanostima i ekonomijom - područjima za koja nema akademske kvalifikacije i na kojima nije provodila formalno istraživanje.

S druge strane, postoji i velik broj onih koji tvrde kako napredak u znanosti često dolazi preko onih koji nisu dio ustaljenih znanstvenih kanona te kako bi upravo zato trebalo saslušati i njezina stajališta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara