Tko je sve bio na kobnom letu? Ovo su životne priče putnika nestalog zrakoplova

Foto: Facebook, Twitter

MEĐU 239 putnika i članova posade leta MH370 koji je nestao prije šest dana bila je i grupa kineskih kaligrafa, par koji je putovao kući svojim sinovima, mladići koji su u potrazi za boljim životom i građevinski radnik koji se prvi put vraćao kući u posljednjih godinu dana, piše BBC.

U avionu je među putnicima bilo 14 različitih nacionalnosti, a većina, njih 153, bili su Kinezi. Ovo su samo neke od njihovih priča.

U potrazi za boljim životom u Europi

Sumnje u povezanost s terorističkom organizacijom razriješene su nakon što su malezijske vlasti utvrdile pravi identitet muškaraca koji su ukrali putovnice Talijanu Luigiju Maraldiju i Austrijancu Christianu Kozelu.

Obojica kradljivaca su ustvari mladi Iranci u potrazi za boljim životom u Europi, daleko od svog doma.

18-godišnji Pouria Nour Mohammad Mehrdad nadao se da će se susresti sa svojom majkom u Njemačkoj. Izabrao je dugačku rutu od Irana preko Kuala Lumpur, Pekinga i Amsterdama da bi stigao do Frankfurta. Njegova majka ga je nestrpljivo čekala, ali nije dočekala da vidi svog sina.

Stotine komentara ostavljeni su na njegovom Facebook profilu gdje je napisao da je jako uzbuđen nakon što je stigao u Kuala Lumpur.Drugi kradljivac putovnice je 29-godišnji Delavar Seyed Mohammadreza čije podrijetlo nije poznato. No i on se nadao boljem životu u Europi gdje je mislio tražiti azil. Jedan mladi Iranac koji je s obojicom proveo zadnje sate u Kuala Lumpuru rekao je da su bili nervozni zbog situacije, ali mirni i tihi, samo su nadali azilu u Europi.

Talentirani inžinjer kojeg je čekala blistava karijera

Yuchen Li nedavno je doktorirao inženjering na Sveučilištu u Cambridgeu koje je potvrdilo da je nedavno počeo raditi na važnoj geotehničkoj poziciji u Pekingu.

"YuChen je iznimno talentiran i simpatičan s blistavom karijerom ispred njega", rekao je glasnogovornik Cambridgea.

Li se nedavno oženio u Hubei u Kini, ali njegova supruga, Mingei Ma, nije bila na letu s njim. Mnogi su im na Facebooku čestitali na vjenčanju te prokomentirali kako izgledaju fantastično.

Dr. Li je ranije studirao građevinu na Sveučilištu Tsinghua u Pekingu.Generacija istaknutih kaligrafa

Skupina od 24 kineska umjetnika i pet članova osoblja vraćali su se kući nakon kulturne izložbe u Kuala Lumpuru. Dolaze iz raznih dijelova Kine, pokrajina Xinjiang, Jiangsu i Sichuan.

Među njima je bila i najstarija osoba na letu, 79-godišnji Leu Baotang, čija je kaligrafija uvrštena u rječnike mnogih kulturnih institucija u Kini, Velikoj Britaniji i SAD-u.

S njim je bio i umirovljena profesorica, 73-godišnja Zhao Zhao Fang koja je objavila brojne radove.

Supruga slikara Memetjana Abre rekla je da je s njim kratko razgovarala neposredno prije leta. Za svog supruga kaže da je odličan slikar, otac i suprug.

Povrat kući svojim sinovima

Muktesh Mukherjee (42), Kanađanin indijskih korijena, koji je zaposlen u američkoj firmi XCoal, upoznao je svoju suprugu Bai Xiaomo (37) na poslovnom putu u Kini 2002. godine. Prije selidbe u Peking živjeli su u Montrealu.Par se vraćao kući u Peking nakon odmora u Vijetnamu. Bai je objavila fotografije s putovanja neposredno prije ukrcavanja na avion. Njihova dva sina čekala su ih kod kuće da se vrate s puta.

Mukteshov djed, bivši indijski ministar, poginuo je u avionskoj nesreći u blizini New Delhija u 1970.-im.

Njihova obitelj moli se da par nije doživio istu sudbinu.

"Čuda se događaju. Molimo se da se vrate svojoj kući i da ih ponovo vidimo", rekao je Mukteshov ujak Manoj.Djeca ostala bez očeva

Philip Wood (50), zaposlenik IBM-a, jedan je od tri Amerikanca na letu. Wood je strastveni putnik te je nedavno stigao u Maleziju, a bio je jako uzbuđen zbog novog početka, rekao je njegov mlađi brat James.

To je bilo njegovo posljednje putovanje u Peking prije nego što se mislio "smiriti" u Kuala Lumpuru. Otac je dvojice sinova iz prijašnjeg braka koji žive u Texasu.

"Nekako se držimo zajedno. Ništa ne možemo učiniti nego samo čekati", rekao je njegov neutješni otac Aubrey Wood.

Još jedan putnik koji je bio na putu za svoj novi posao je mehanički inženjer Paul Weeks iz Novog Zelanda.

Bivši vojnik preselio je svoju obitelj u Perth u Australiji nakon razornog potresa u Christchurchu. Prije nego što je napustio dom, skinuo je vjenčani prsten i sat i dao ih supruzi za njihovu dvojicu mlađahnih sinova."Ako mi se nešto dogodi, onda prsten treba dobiti prvi sin koji se oženi, a sat će pripasti drugom", rekla je njegova shrvana supruga Danica Weeks.

Mohd Sofuan Ibrahim iz Malezije još je jedan od putnika na kobnom letu. On je navodno putovao u Peking kako bi počeo raditi u malezijskom ministarstvu međunarodne trgovine i industrije.

Njegov otac, Ibrahim Adbul Razak, rekao je da ga njegov 33-godišnji sin nikada nije razočarao. Trebao je u Pekingu ostati šest mjeseci.

Prijatelji na putovanju

Stručnjak za borilačke vještine i filmski dubler za glumca Jet Lija, Ju Kun, također je bio na letu MH370.

35-godišnji Ju Kun, koji je radio na filmovima poput "The Forbidden Kingdom" radio je u malezijskoj produkciji.

Bio je na letu zajedno s Kinezom Dingom Lijunom, koji je u Maleziju doselio prije godinu dana kako bi radio na gradilištu. Lijunu je to bio prvi povratak kući u Peking nakon godinu dana.

Devet osoba na letu bili su stari prijatelji, umirovljenici koji su bili na povratku kući s putovanja u Nepalu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara