"To čudovište nije trebalo biti u našem društvu": Znalo se da je australski otmičar radikalni islamist

"To čudovište nije trebalo biti u našem društvu": Znalo se da je australski otmičar radikalni islamist

Ilustracija: euronews

SIGURNOSNE kontrole australskih državnih tijela zakazale su i omogućile talačku krizu u kojoj je sljedbenik Islamske države držao u prosincu taoce u kafeu u Sydneyu, pokazala je analiza koju je u nedjelju objavila austarlska vlada.

Man Haron Monis, klerik iz Irana, držao je zatočenima 18 osoba u kafeu u središtu poslovnog dijela grada. Dva su taoca ubijena kao i Monis kad je policija krenula u akciju oslobađanja nakon 16 sati talačke krize.

"Neizbježni zaključak je da je sustav u cjelini iznevjerio društvo. Monisu se svaki puta vjerovalo. Izigrao je sustav", objavio je ured premijera Tonyija Abbotta.

Monis je doveo u zabludu imigracijske službe kad se prijavio za australsku vizu 1996. i analiza je preporučila jačanje kontrole izdavanja viza i drugih postupaka za stjecanje državljanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jednostavno, to čudovište nije trebalo biti u našem društvu", kazao je Abbott prema televizijskoj kući ABC.

Talačka kriza izazvala je kritike vlasti i obavještajnih službi.

Za Monisa je bilo poznato da je radikalni islamist koji je često javno nastupao. U nekoliko kaznenih predmeta bio je pušten na slobodu uz jamstva. Bio je optužen kao sudionik u ubojstvu bivše supruge te za seksualne napade na šest žena.

Monis je osuđen 2013. zbog pisama koje je pisao rođacima australskih vojnika ubijenih u sukobima za koje je sud ocijenio da su bila uvredljiva.

"Njemu nije trebao biti dozvoljen ulaz u zemlju. Nije trebao biti na slobodi uz jamstva. Nije trebao posjedovati oružje i nije smio postati radikalan", kazao je Abbott.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara