"Todorić bonovima krši zakon!"

Foto: Arhiva

PRITUŽBE građana na podjelu Konzumovih bonova u tijelima javne vlasti odnosno u javnim poduzećima, koji ulaze u primitak djelatnika po osnovi plaće, posljednjih su dana sve jasnije. Na stranici integrityobservers.eu objavljeno je da je koncern Agrokor u javnoj nabavi od 01.01.2012 putem svojih tvrtki kćeri putem javne nabave uprihodio ukupno 16.122.647,03 kuna.

Navedeni prihod koncerna Agrokor temeljem ugovora o javnoj nabavi ne bi trebao biti sporan, no sporno je da niti jedan od navedenih ugovora ne obuhvaća nabavu bonova za zaposlene (božićnice, uskrsnice i slični dodatci). U svojoj suštini nabava bonova za zaposlene predstavlja nabavu financijskih usluga, te samim tim svaka takva nabava, bez provedenog postupka javne nabave, predstavlja kršenje Zakona o javnoj nabavi i kao takva mora biti sankcionirana, piše integrityobservers.eu.

Pored toga, korištenje jednog trgovačkog lanca u netransparentnom postupku narušava i slobodu tržišta, te bi za sankcioniranje distribucije bonova za trgovačke centre trebala biti nadležna i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Budući da se distribucija bonova koncerna Agrokor vrši već dugi niz godina u Gradu Zagrebu, HEP-u, te drugim tijelima javne vlasti i javnim poduzećima, ustanovama i institucijama, udruga Partnerstvo za društveni razvoj danas podnosi prijavu nadležnim tijelima RH (Upravi za javnu nabavu i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja) kako bi se navedeni postupci sankcionirali, javlja integrityobservers.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara