Todorić napokon progovorio o Belju: Sve su krivi mešetari!

Todorić napokon progovorio o Belju: Sve su krivi mešetari!

Foto: Damir Krajač / Cropix

"BURZOVNI mešetari napuhali su cijenu Belja", kazao je Ivica Todorić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o slučaju koji ga je skoro koštao 790 milijuna kuna.

> Sve o "slučaju Belje" saznajte ovdje

Podsjetimo, regulatorna agencija Hanfa u vrijeme dok je njome predsjedao Ante Samodol izdala je rješenje prema kojem Todorićev Agrokor mora objaviti ponudu za preuzimanje Belja. No, Vrhovni sud srušio je tu odluku, a Hanfa, ovoga puta pod predsjedavanjem Petra Mateka, u ponovljenom postupku donijela je odluku u Todorićevu korist.

"Radili smo preuzimanje u skladu sa zakonom. To je za nas završena priča", kaže Todorić. Dodaje kako je burzovna vrijednost Belja bila prenapuhana. Bilanca te kompanije, kaže Todorić, je na nuli pa prema tome nije mogla vrijediti puste milijune koju je Agrokor za nju trebao "iskeširati".

Mali dioničari izvisili

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U cijeloj priči na kraju su izvisili mali dioničari, koji su po naputku Hanfe iz Samodolovog doba podigli tužbe za obvezno sklapanje kupoprodajnih ugovora s Agrokorom. "Neki su dioničari vidjeli priliku da zarade par desetaka tisuća eura, a to je sve produkt mešetarenja jer regulator nije radio svoj posao", kaže Todorić.

Podsjetimo, u ponovljenom postupku Hanfa je odlučila u Todorićevu korist zato što je utvrđeno da je Agrokor djelovao zajedno s državom, odnosno da nije samostalno stekao količinu dionica zbog koje bi morao objaviti ponudu za preuzimanje Belja. No, takve tvrdnje nisu potkrijepljene nikakvim pisanim tragom.

Vlada djelovala zajednički s Agrokorom, ali o tome ne postoji dokument?!

Hanfa je u ponovljenom postupku odlučila vjerovati svjedocima koji su okupirali odgovorne pozicije u doba HDZ-ove vladavine, a koji su potvrdili Todorićevu priču da je postojalo zajedničko djelovanje Agrokora i RH, iako je, prema njihovim tvrdnjama, dogovor o takvom djelovanju postojao samo usmeno.

Racionalno bi se bilo zapitati kako je moguće da ne postoji nikakav pismeni sporazum o zajedničkom djelovanju RH i Agrokora, s obzirom da bi suglasnost za takvu suradnju morala dati Vlada RH, čije se sjednice uredno dokumentiraju. Na Vladi o tome, naravno, nije bilo riječi. No, Hanfa je bezrezervno odlučila vjerovati Todoriću i svjedocima koje je šef Agrokora ponudio kao "jamce".

Zbog svega navedenog dioničari su podnijeli niz  upravnih i ustavnih tužbi, a najavljuju i vrlo skoro podnošenje kaznenih prijava protiv predsjednika upravnog vijeća Hanfe Mateka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara