Todorić se ponovno zadužio: Ako ne vrati dug, gubi više od polovice Agrokora

Todorić se ponovno zadužio: Ako ne vrati dug, gubi više od polovice Agrokora

Foto: Arhiva

AGROKOR je jučer dobio 485 milijuna eura, sav novac potreban za preuzimanje Mercatora. Novac koji je ranije dobio od ruske VTB banke će vratiti, pišu slovenske Finance.

Todorić će kredit koji mu je VTB obećala zamijeniti novcem ulagača od Kanade do Azije. Deutsche Bank je za Todorića organizirala prodaju "PIK obveznica". Pedesetak ulagača, od kojih su neki već vlasnici Agrokorovih obveznica, je kupilo obveznice za 485 milijuna eura, navode Finance.
 
"PIK obveznice" su kompleksan financijski instrument koji kompanije izdaju ako su im nedostupni drugi izvori financiranja. Riječ je o tipu financiranja koje u slučaju neplaćanja vjerovnicima omogućava brz i jednostavan ulazak u vlasništvo, kroz stjecanje starih ili novih dionica.
 
Todorić je, prema pisanju Financi, za zajam založio veći dio Agrokora, kao i predviđene nove dionice kompanije. Ako ne bude mogao plaćati kredit, ulagači će mu uzeti više od polovice Agrokora.
 
Kako tumače slovenski novinari: oko pedeset ulagača iz Kanade, SAD-a, Europe i Azije, a većina njih Ivicu Todorića dobro zna i već ga financiraju, dala mu je sav novac koji treba. No, Todorić je za zajam morao založiti većinu Agrokora.
 
Dakle, ako ne bude plaćao kredit, ulagači će mu uzeti više od pola Agrokora.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Moody's razmatra sniženje rejtinga
 
Američka rejting agencija Moody's jučer je zbog novog zaduženja najavila da će razmotriti Agrokorov kreditni rejting. Ako se utvrdi da će novi kredit dodatno opteretiti tvrtku i oslabiti položaj sadašnjih vjerovnika, ili da neće doći do sinergijskog efekta s Mercatorom, moglo bi doći do sniženja rejtinga.
 
Prodaja Mercatora  ovisi o Mercatorovim vjerovnicima, a pregovori o zajedničkom reprogramu obveza Mercatora i Agrokora, teku presporo, navode Finance.
 
Dogovor bi se mogao otegnuti do jeseni, zaključuje slovenski list.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara