Todorićeva firma u Srbiji zbog monopola mora platiti 2,6 milijuna eura kazne!

Foto: Arhiva

INDUSTRIJA smrznute hrane Frikom iz Beograda, koja je u vlasništvu Ivice Todorića, mora platiti kaznu od 2,6 milijuna eura zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu veleprodaje industrijskog sladoleda.

Kaznu od 300 milijuna dinara (nešto više od 2,6 milijuna eura) Todorićevoj kompaniji odrezala je srbijanska Komisija za zaštitu konkurencije. Frikom je kažnjen globom u visini 4 posto od prihoda ostvarenog u 2009. godini.

Direktni udar na konkurenciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također, određene su i odgovarajuće mjere otklanjanja povrede konkurencije u vidu mjera ponašanja, kao i rokovi u kojima je Frikom dužan izvršiti sve naložene mjere, javlja agencija Tanjug.

Komisija je utvrdila da je Todorićeva firma svojim djelovanjem slabila konkurentske tvrtke, te ih istiskivala s tržišta. Također, Frikom je stvorio značajne barijere za ulazak novih konkurenata na tržište.

Monopolistički ugovori

To je Frikom činio zaključivanjem tipskih ugovora s maloprodavnicima. Većina takvih ugovora primjenjivala se između 2008. i 2010. godine, iako su se neki ugovori primjenjivali i kasnije. Razvijenim sistemom poticanja svojih klijenata u maloprodaji, Frikom je imao odlučujući utjecaj na poslovne odluke kupaca da se opredijele za njihove proizvode.

Ugovorima se tako, između ostalog, propisivao ekskluzivitet Frikomove robe u hladnjacima i u maloprodajnim objektima. Također, u ugovorima je stajalo da Frikom ima pravo na jednostrani raskid ugovora, a kupcima su nametali obvezu da im, ukoliko se ne pridržavaju ugovornih odredbi, u neopravdano visokim iznosima nadoknade štetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara