Tomašić: Fiksiranje tečaja Milanoviću osiguralo miran san, a građanima noćnu moru

Tomašić: Fiksiranje tečaja Milanoviću osiguralo miran san, a građanima noćnu moru

Foto: Hina

ZASTUPNICA u Europskom parlamentu Ruža Tomašić ocijenila je u srijedu da je fiksiranje tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna vatrogasna mjera koja premijeru Zoranu Milanoviću osigurava miran san u posljednjoj godini mandata, a hrvatskim poreznim obveznicima nosi vrlo izvjesnu noćnu moru.

Diskriminacija građana

"Diskriminacijom građana koji imaju kredite u eurima te izravnim miješanjem u privatno-pravne poslovne odnose između banaka i njihovih klijenata premijer je otvorio prostor za tužbe pred hrvatskim Ustavnim sudom te Europskim sudom pravde. Potencijalno negativan ishod tih sporova past će isključivo na leđa hrvatskih poreznih obveznika. Oni će svojim teško zarađenim novcem biti prisiljeni financirati premijerov politički manevar kojim svjesno i namjerno 'vrući krumpir' prebacuje sljedećoj vladi", rekla je Tomašić u izjavi za Hinu.

Tomašić kaže kako apsolutno podržava dogovornu konverziju kredita u stranoj valuti u kune te buduće ukidanje valutne klauzule. No, smatra kako to nažalost neće biti moguće bez drastične promjene odnosa Republike Hrvatske i njezinih građana prema vlastitoj valuti.

Skuplji krediti

Smatra da hrvatska kuna nikad nije zaživjela kao sredstvo istinske vrijednosti i da je to srž "svih naših problema" s kreditima u stranim valutama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zakonsko ukidanje valutne klauzule dok banke svoje bilance pokrivaju s eurima značilo bi da sav rizik fluktuacije tečaja pada na njih, a posljedica bi bila skuplji i slabije dostupni krediti, što bi se negativno odrazilo na poduzetničku klimu te dodatno otežalo ionako tešku gospodarsku situaciju u našoj zemlji", rekla je Tomašić.

Primarnom zadaćom ove i svake buduće vlade drži promjenu ugovornih obveza o pristupanju Hrvatske eurozoni i davanje na značaju kuni kao vrijednosnom sredstvu, što je, kaže, temelj našeg budućeg suvereniteta.

"To je politika koju ću kao konzervativka i suverenistica nastaviti podržavati u Europskom parlamentu", naglasila je Tomašić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara