Tomislav Ivčić dobio park u Dubravi gdje je godinama živio

Tomislav Ivčić dobio park u Dubravi gdje je godinama živio

Foto: Hina

ZAGREBAČKA Gradska skupština je na sjednici u četvrtak donijela odluku da jednu novozagrebačku ulicu imenuje po glumcu Edi Peročeviću, a jedna ulica u Peščenici dobit će ime po hrvatskom političkom zatvoreniku Branku Perici.

U spomen na pjevača Tomislava Ivčića ime će dobiti park u Donjoj Dubravi, a jedna ulica u Sesvetama dobiva ime po gradu Požegi.

Edo Peročević (Sarajevo 1937. - Zagreb 2007.) radio je šezdesetih godina prošloga stoljeća u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, a potom se posvećuje filmskim, TV i radijskim nastupima. Ostvario je dojmljive uloge u TV produkcijama među kojima su Kuda idu divlje svinje, Mačak pod šljemom, Smogovci, Odmori se, zaslužio si, Bibin Svijet; u filmovima Lisice, Izbavitelj, Vlak u snijegu, Horvatov izbor, Život sa stricem, Priča iz Hrvatske, Maršal i dr. Po njemu će biti nazvana ulica u Novom Zagrebu koja se odvaja iz Jakuševečke. Peročević je nedaleko odatle, u Dugavama, i stanovao.

PIsac zatvorske poezije

Popis iz fonda imena sa službenih stranica grada Zagreba sa stanjem na dan 23. siječnja ove godine otkriva kako je za dodijeljivanje ulice po pjesniku i političkom zatvoreniku Branku Perici zaslužna Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata koja je svoj prijedlog za imenovanjem podnijela prošle godine. Nije bježao od patnje za domovinu i tako je postao primjer svim drugim našim mladim ljudima, piše Udruga u obrazloženju prijedloga. Perica je jedan je od rijetkih suvremenih pjesnika u svjetskoj književnosti koji je pisao zatvorsku poeziju. Njegovo ime nosit će ulica na Peščenici koja spaja Ivekovićevu i Lovinčićevu.

Tomislav Ivčić (Zadar, 1953. - Zagreb, 1993.), po kojemu će se zvati park u Donjoj Dubravi, skladatelj je i pjevač zabavne glazbe, autor međunarodno prihvaćene domoljubne skladbe "Stop the War in Croatia" 1991. Kao estradni poduzetnik osnovao je agenciju Zlatna palma te poduzeo medijsku promociju hrvatske države i skupljanje novčanih priloga ratnim stradalnicima. Ivčić je dobio počast baš u zagrebačkoj Dubravi jer je tamo u naselju Trnava živio dugo godina.

Gradska skupština je također donijela odluku da se pravopisno ispravi ime aleje u gradskoj četvrti Podsused-Vrapče, u kojoj je ime "seljačke bune" napisano malim početnim slovom "s". Ispravno će pisati Aleja Seljačke bune.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara