Tomislav Josić: Vlada hitnim izmjenama zakona "siluje Vukovar u predizborne svrhe"

Tomislav Josić: Vlada hitnim izmjenama zakona "siluje Vukovar u predizborne svrhe"

Foto: FAH

STOŽER za obranu hrvatskog Vukovara ocijenio je u četvrtak kako zakone kojima se reguliraju prava nacionalnih manjina ne bi trebalo donositi u predizborno vrijeme da rasprava ne postane predmetom predizbornih prepucavanja, te dodao da je Vladina odluka o hitnim izmjenama zakona "silovanje Vukovara u predizborne svrhe".

Nema nikakve zakonske ili bilo koje druge potrebe i opravdanja za odluku Vlade da u hitnu saborsku proceduru uputi izmjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, izjavio je danas u Zagrebu predsjednik Stožera Tomislav Josić.

Predstavnici Stožera izjavu su novinarima dali ispred Hrvatskog sabora, u kojem su se sastali s predstavnicima klubova zastupnika.

Bili smo u sedam saborskih klubova, no danas, kao ni nikada do sada, iako smo tražili, nisu nas primili u klubovima SDP-a, HNS-a, IDS-a i SDSS-a, a upravo su njima "puna usta tolerancije", rekao je Josić.

Tvrdi da je odluka Vlade o hitnim izmjenama "silovanje Vukovara u predizborne svrhe"

Podsjetio je kako je vukovarski Stožer još 2013. godine tražio da Hrvatski sabor raspravlja o stanju u Vukovaru te da se Vukovar proglasi mjestom 'posebnog pijeteta'.

"Svi se kunu u dijalog, a ne žele raspravu, ne žele razgovarati", rekao je Josić, ocijenivši da je odluka Vlade o hitnim izmjenama zakona ponovno "silovanje Vukovara u predizborne svrhe".

Na novinarsku konstataciju da je na dvojezičnoj ploči koja označava Donji Lapac, prebojan latinični naziv, Josić je rekao kako ga to ne čudi i da takvih slučajeva ima dosta.

Mene to ne čudi, jer znamo kako je razmišljala srpska nacionalna manjina za vrijeme okupacije hrvatskog teritorija u Domovinskom ratu. Oni tako razmišljaju i danas, rekao je Josić.

No, naglasio je, za razliku kada se to dogodi u Vukovaru, kada policija traži i uhićuje počinitelje, takvi se slučajevi ne spominju i nikoga ne tiču. A svi zakoni moraju biti jednaki za sve, a ne da za nekoga vrijede, a nekoga ne vrijede, da se neki krše, a neki primjenjuju selektivno, rekao je Josić.

Izmjene zakona u hitnoj proceduri

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene dvaju zakona vezano za prava nacionalnih manjina, što je bila dužna napraviti po odluci Ustavnog suda.

Ustavni sud je, odlučujući o "referendumu o ćirilici", zadužio Vladu da do kolovoza 2015. u Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina uvrsti mehanizme za slučajeve kada gradska i općinska vijeća odbiju statute uskladiti s pravima nacionalnih manjina u sredinama u kojima čine više od jedne trećine stanovnika.

Istodobno je gradsko vijeće Vukovara zaduženo da do kolovoza Statutom utvrdi u kojim će se dijelovima grada uvesti dvojezične ploče.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara