Toplak ostaje na Pantovčaku, Ljutić kod Bandića: "Plagiranje diploma nije razlog za otkaz"

Foto: Index

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović danas je izjavio kako će MUP odlučiti što će učiniti sa šefom njegova osiguranja Silvijom Toplakom, za kojega je utvrđeno da je plagirao diplomski rad na Visokoj policijskoj školi, s obzirom da je on zaposlenik MUP-a.

"Plagiranje diplomskih radova je nešto što je potpuno neprihvatljivo. Akademska posljedica je već nastupila, diplome i radovi su poništeni, a o drugim posljedicama će oni koji su za to nadležni. Šef moga osiguranja je zaposlenik MUP-a i MUP će odlučiti što dalje", rekao je Josipović novinarima u Bjelovaru, gdje je u Sajamskom prostoru Gudovac otvorio 17. međunarodni proljetni sajam.

Povjerenstvo Visoke policijske škole utvrdilo je da su Toplak, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić i još desetak polaznika te škole plagirali svoje diplomske radove te su im diplome poništene.

Ni Bandića ne zanima diplomski njegovog prijatelja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postojeći raspored Roberta Ljutića izvršen je nakon što su, kao i za sve ostale službenike i namještenike izvršene provjere vjerodostojnosti dokumenata kojima se dokazuje kvalifikacija. S obzirom na okolnost objave u Narodnim novinama, raspored za Roberta Ljutića biti će izvršen sukladno nespornoj, stečenoj kvalifikaciji više stručne spreme, u kojem je rasporedu bio do stjecanja visokoškolske naobrazbe. Napominjemo da se u konkretnom slučaju ne radi o kaznenom djelu falsificiranja diplome, već se prema Pravilniku o stegovnoj odgovornosti Visoke policijske škole, radi o prekršaju - teškoj povredi studentskih obveza koje su u nadležnosti rečene škole, prema njenom Statutu, a u vezi sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Sukladno kvalifikaciji navedenog, poslodavac nema zakonsku obvezu otkaza službeniku, nego premještaj na odgovarajuće radno mjesto. Po pitanju statusa Roberta Ljutića u odnosu na visokoškolsko obrazovanje isključivo je nadležna Visoka policijska škola.", stoji u priopćenju iz Službe za odnose s javnošću Milana Bandića.

Dakle, oni koji su plagirali diplomske radove i dalje će ostati raditi na Pantovačku odnosno u Gradskoj upravi jer zakonski zbog toga ne mogu dobiti otkaz, no što je s moralnim aspektom i kakvu poruku predsjednik države i gradonačelnik Zagreba šalju hrvatskim građanima?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara