Tragedija na "Vladaru neba": Alpinist Krešimir Milas nije preživio nesreću

Tragedija na "Vladaru neba": Alpinist Krešimir Milas nije preživio nesreću

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL, Frederic Heymes (Wikipedia), Facebook

HRVATSKI alpinist Krešimir Milas nije preživio nesreću u pokušaju osvajanja vrha Khan Tengri u Kirgistanu jer je na njega pala lavina snijega i viseća krhotina leda, potvrdio je danas glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak. Daljnji pokušaj potrage je obustavljen zbog vrlo opasnih uvjeta.

Zbog lošeg vremena trenutno nije moguća evakuacija Bojana Novaka i Vedrane Simičević koji se nalaze u baznom logoru. Rene Lisac koji se penjao s Milasom, ali uspio spasiti, nalazi se u glavnom gradu Kirgistana Biškeku, javlja RTL.

"Nesretnog Milasa u nedjelju ujutro zatrpala je snježna lavina, ali i viseći komad leda koji se odlomio te je hrvatski alpinist ostao u pukotini ispod 10 metara leda", rekao je Berljak Hini. Dodao je da se, zbog opasnosti od ponovnog pada visećeg leda i zbog snijega koji neprekidno pada od nedjelje, na mjestu nesreće više ništa ne može poduzeti.

Nemio slučaj na ledenjaku dogodio se na visini od oko 4.700 metara u nedjelju ujutro dok su hrvatski alpinisti nosili stvari u logore kako bi se aklimatizirali.

Povukla ih lavina

Podsjetimo, dvojicu hrvatskih alpinista u nedjelju navečer oko 19 sati povukla je lavina dok su se pokušavali popeti na Khan Tengri, između Kirgistana, Kazahstana i Kine.

"Na ledenjaku je bila skupina od 11 ljudi, od čega troje hrvatskih državljana", doznaje se iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Rene Lisac i Krešimir Milas krenuli prema drugom logoru kako bi se aklimatizirali, nakon čega im je put prepriječila lavina.

 Krešimira je odvukla u ledenu pukotinu, dok se Rene uspio spustiti do logora i obavijestiti ostale članove ekspedicije o nesreći. Nakon toga je zbog ozeblina hospitaliziran u glavnom gradu Kirgistana. Ubrzo je pušten iz bolnice, a alpinistica Vedrana Simičević ostala je na ledenjaku, pojasnila je glasnogovornica ministarstva Danijela Barišić.

Na slici: Krešimir Milas i Rene Lisac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska u Kirgistanu nema veleposlanstvo te je ministarstvo u kontaktu s delegacijom EU-a i njemačkim veleposlanikom u Biškeku, kao i s Vedranom Simičevic, rekla je Barišić, dodajući da im je organiziran transport od glečera do Biškeka i izdavanje potrebnih dokumenata. "Još nije poznato kada će krenuti prema Hrvatskoj".

Voditelj HGSS-a Vinko Prizmić u telefonskom razgovoru za Hinu kazao je da je u nedjelju oko 19 sati došlo do lavine koja je jednog alpinista zatrpala u ledenjačkoj pukotini pri pokušaju uspona.

Stipe Božić: Što vrijeme više teče, sve je manje nade da će naš Krešo biti živ

Najpoznatiji hrvatski alpinist Stipe Božić jučer je za RTL rekao da je smjer kojim su naši alpinisti krenuli težak, ali i da su se pripremali dovoljno dobro i dugo da to obave. Zbog toga su i bili u Alpama ovo ljeto. "Ali, eto, kaže se - ljudi snuju, a bogovi odlučuju. To se dogodilo iznenada i između 40 alpinista koji su tuda prolazili dogodilo se baš njima", rekao je.

Na pitanje mogu li se takve nesreće spriječiti, Božić je rekao: "Mogu se spriječiti tako da ostanemo kod kuće i ne idemo nikamo. Čovjek je stvoren za kretanje, a u tom kretanju nema savršenstva i normalno je da se događaju i nesreće".

"Sutra će se potraga nastaviti. Tamo imamo prijatelje iz drugih ekspedicija. To nije velika nadmorska visina, ali uz oprez, nadam se da će nešto i naći. Doduše, što vrijeme više teče, sve je manje nade da će naš Krešo biti živ", završio je Stipe Božić.

Tehnički vrlo zahtjevan uspon na najsjeverniji sedamtisućnjak na svijetu

Khan Tengri je najsjeverniji sedamtisućnjak na svijetu. Radi se o drugom najvišem vrhu planinskog masiva Tien Shan koji se nalazi na razmeđi Kirgistana, Kazahstana i Kine. Njegovo ime na lokalnom narječju doslovno znači "vladar neba". Ondje još nije bilo hrvatskih uspona.

U pohod na tu izazovnu i vrlo zahtjevnu planinu krenuli su iskusni alpinisti Bojan Novak i Vedrana Simičević iz Riječkog alpinističkog kluba te Rene Lisac i Krešimir Milas iz AO Željezničar iz Zagreba.

Planirali samostalno postavljati logore i izvesti logistiku uspona

U najavi ekspedicije alpinisti su istaknuli da je specifičnost njihova pohoda tehnička zahtjevnost planiranih uspona na velikoj nadmorskoj visini koja je dodatno otežana planom ekipe da sama postavlja logore i izvodi logistiku uspona.

Do vrha ne vodi ni jedan "lagani" smjer, sa svih je strana tehnički zahtjevan. Kako je četvorka ranije najavila u medijima, za svoj su uspon odabrali najpopularniju rutu, tzv. Zapadni greben ili Pogrebietsky smjer koji po ruskom sistemu ocjenjivanja nosi ocjenu 5a.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara