Traju ulične borbe u ukrajinskom Luhansku: Ubijeno 17 civila

Foto: FaH

UKRAJINSKA vojska i proruski separatisti u utorak su vodili ulične borbe u središtu Luhanska, pobunjeničkog uporišta, a iz ostataka konvoja su izvučena trupla 17 civila koji su bježali iz grada kada je njihov konvoj raketiran.

Ukrajinske vlasti pronašle su 17 trupala civila čiji je konvoj raketiran iz višecijevnog raketnog bacača tipa Grad. Kijev za taj napad optužuje pobunjenike koji pak odbacuju optužbe.

Konvoj civila bježao iz Luhanska

Konvoj s civilima označen bijelim zastavama išao je u ponedjeljak iz Luhanska u Lutuhine, grad koji kontrolira ukrajinska vojska kada se našao usred "borbene zone" dok su pobunjenici uzvraćali na ofenzivu vladinih snaga. Tragedija se dogodila blizu Hrajščuvatea, 13 km južno od Luhanska.

Šestero preživjelih je zbog opeklina i ozljeda različite težine hospitalizirano u Lutuhineu, 25 km južno od Luhanska, izvijestio je u utorak tiskovni ured vojne operacije ukrajinske vlade.

Akcija potrage za truplima prekinuta je zbog nastavka borba u toj zoni, rekao je vojni glasnogovornik.

Putin dolazi u Minsk

Ukrajinska vojska je usto priopćila da je zauzela jednu četvrt u Luhansku i da u utorak vodi silovite "ulične borbe" u središtu tog separatističkog uporišta koji je tjednima pod opsadom.

Te se informacije nije moglo provjeriti iz neovisnog izvora budući da je grad, u kojemu se koristi teško oružje nedostupan novinarima.

U međuvremenu je Kremlj najavio da će predsjednik Vladimir Putin 26. kolovoza doći u Minsk gdje se održava regionalni susret na vrhu na kojemu će sudjelovati ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i čelnici Europske unije.

Ured ruskog predsjednika nije precizirao hoće li se Putin sastati s Porošenkom, samo da će susret biti prigoda za bilateralne susrete.

Na summitu mirovni pregovori?

Ukrajinsko predsjedništvo je pak objavilo da je format summita, posvećena provedbi ugovora o pridruživanja koji su koncem lipnja potpisali Kijev i Bruxelles prihvaćen na zahtjev Petra Porošenka.

Na summitu će uz ruskog i ukrajinskog predsjednika sudjelovati visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Catherine Ashton, europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger i povjerenik za trgovinu Karel De Gucht. Nazočit će i bjeloruski i kazahstanski predsjednik.

Ruski humanitarni konvoj s pomoći za stanovnike na istoku Ukrajine u utorak je, šestog dana zaredom, i dalje stajao na ruskoj strani granice.

Ukrajinske vlasti još nisu pristupile pregledu kamiona pod nadzorom Crvenoga križa, pravdajući se izostankom sigurnosnih jamstava na teritoriju koji kontroliraju pobunjenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara