"Transformirali smo se iz klijenta u partnera Europske unije"

Foto: Damir Krajač/Cropix

KLJUČNE teme o tome što nas čeka nakon ulaska u Europsku uniju otvorili su brojni hrvatski književnici, akademici, znanstvenici i političari u raspravi lani u prosincu, a koju su sveli pod zajednički nazivnik, knjigu "Hrvatska u EU: kako dalje?".

"Proces pristupanja Europskoj uniji za Hrvatsku je bio je proces izgradnje države", napisala je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić u knjizi "Hrvatska u EU: kako dalje?". Knjiga predstavljena na Sveučilištu u Zagrebu nastala je kao rezultat dvodnevnog skupa u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo. Knjiga se sastoji od četiri djela, a pokriva pitanje gospodarske i socijalne politike, nataliteta i kulture.

"Iako se radovi znatno razlikuju, sve ih obilježava usredotočenost na preciznu dijagnozu stanja, detektiranje ključnih problema i prioriteta te formuliranje prijedloga promjena i politika", rekao je urednik knjige Slaven Ravlić.

Uz Ravlića, knjigu su uredili i Vlado Puljiz te Velimir Visković. Na 500-injak stranica brojni autori; stručnjaci, akademici, političari i brojni drugi nastoje afirmirati ključne teme hrvatskog društva te upozoriti na one o kojima treba promišljati i na njima izgrađivati društveni konsenzus. "Pripremamo se za pravi posao koji tek dolazi", istaknula je prva potpredsjednica Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stabilizirat ćemo jedan važan dio Europe"

"Mislim da je glavna transformacija koja se dogodila, a koja nas i čeka, transformacija iz klijenta u partnera, iz zemlje koja je pitala 'zašto nama međunarodna zajednica ne da, ne omogući, zašto nas sprječava' u zemlju koja se pita 'koja je naša uloga u projektu koji je pred nama, što mi nosimo sa sobom", istaknula je Pusić koja ima odgovor i na pitanje koja je naša uloga, jednom kad uđemo u Uniju.

"Imamo odgovor, imamo svoju ulogu. Stabilizirat ćemo jedan važan dio Europe. Naravno, ne sami, ali u suradnji sa svojim susjedima. Donijet ćemo svijest u kojoj su mjeri ono što se zovu europske vrijednosti kao što je solidarnost, demokracija i individualna sloboda vrijednosti koje u trenucima gospodarske krize uvijek budu marginalizirane", kaže Pusić.

Promociji je prisustvovao i predsjednik Ivo Josipović koji je naglasio ulogu nevladinih organizacija, poput Centra Miko Tripalo, u artikuliranju navedenih vrijednosti i pozicije Hrvatske unutar Europske unije. "Bez obzira na dileme kako će nam ubuduće biti u Europi, moramo biti optimisti", rekao je Josipović i potkrijepio svoju tvrdnju:

"Hrvatsko društvo je, zaista, kroz proces pridruživanja EU postalo bolje društvo. Kad to kažem mislim da smo se u dobroj mjeri, neću reći sasvim, približili onim temeljnim europskim vrijednostima i da s tog aspekta možemo gledati optimistično na našu budućnost", izjavio je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara