Transparency International: Građani nisu bili dovoljno informirani o izborima

Transparency International: Građani nisu bili dovoljno informirani o izborima

Foto: Hina

TRANSPARENCY International Hrvatska (TIH) razočaran je slabom izlaznošću građana na izbore za Europski parlament te su danas ustvrdili kako je to potvrda slabe informiranosti građana o važnosti izbora i načinu glasovanja.

"Kandidati za Europski parlament nisu se dovoljno potrudili građanima objasniti važnost Europskog parlamenta i izbora njegovih zastupnika. Povrh toga izostala je sustavna edukacija građana o načinu glasovanja. Naime, glasačima je nedovoljno pojašnjena snaga preferencijskog glasa – izravnog glasovanja za političara za kojeg vjeruju da će ih najbolje zastupati u Europskom parlamentu“, kazala je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novoizabrane hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu pozvala je da potpišu Deklaraciju protiv korupcije, navodi TIH u današnjem priopćenju napominjući da je tu Deklaraciju uoči izbora potpisalo 13 stranaka i jedna nezavisna lista.

Deklaraciju su, podsjećaju iz TIH-a, pored stranaka mogli potpisati i političari osobno. U Hrvatskoj je to učinilo njih četvero: Marijana Petir (Hrvatska seljačka stranka), Nensi Tireli i Davorka Pšenica (Hrvatski laburisti – stranka rada) te Ivan Jakovčić (Istarski demokratski sabor).

Dvoje od njih – Petir i Jakovčić postali su zastupnici u Europskom parlamentu.

Deklaracijom se obvezuju na to da će učiniti sve što mogu kako bi zakonodavni proces i upravljanje europskim institucijama postali globalnim modelom transparentnosti, odgovornosti i integriteta. Obvezuju se također promicati transparentnost u potrošnji javnih sredstava te učinkovito štititi prijavitelje nepravilnosti, tzv. zviždače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara