Traže milijardu eura: Što s imovinom izbjeglih Srba iz Hrvatske?

Foto: Arhiva

VRIJEDNOST evidentirane privatne imovine koja je ostala iza Srba koji su izbjegli iz Hrvatske procjenjuje se na milijardu eura, dok Asocijacija izbjegličkih i drugih udruga Srba iz Hrvatske očekuje od visokog predstavnika Srbije u Stalnom mješovitom komitetu za pitanja sukcesije Olivera Antića da odlučnije zahtjeva od Hrvatske da ispoštuje Sporazum o sukcesiji i Rezoluciju Savjeta sigurnosti 1120 iz 1997. godine, kojom je svim izbjeglim osobama potvrđeno pravo na povratak.
 
Razočarani ulaskom Hrvatske u EU
 
Predsjednik Asocijacije Milojko Budimir u razgovoru za agenciju SRNA tvrdi da Hrvatska vješto izbjegava izvršiti nadoknadu štete za uništenu pokretnu i nepokretnu imovinu Srba tako što se izigravaju zakoni. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sudovi u Hrvatskoj kao uzročnika štete ne žele prikazati da je to bila aktivnost vojske i policije, te sugeriraju oštećenima da preinače tužbe i navedu da su im kuće srušene u aktu terorizma i nasilja“, dodaje Budimir tvrdeći da sudovi u Hrvatskoj u tim slučajevima donose odbijajuće presude. Isto tako čelnik Asocijacije tvrdi kako su se razočarali da će nešto promijeniti kada Hrvatska uđe u Europsku uniju, no današnje stanje više ih podsjeća na one u devedesetim godinama. 
 
Što je ostalo?
 
Prema službenim podacima Srbi u Hrvatskoj do rata su imali oko 600.000 hektara zemljišta, oko 18 milijuna metara kvadratnih građevinskog prostora, od čega 14 milijuna stambenog i četiri milijuna metara kvadratnih poslovnog prostora. Od nepokretne imovine, Srbi su ostali bez oko 400.000 poljoprivrednih mašina, 64.000 motornih vozila, oko 440.000 opremljenih spavaćih i dnevnih soba, kuhinja i trpezarija, kao i 760.000 raznih kućnih aparata i tehničkih uređaja. Tu je i 80.000 grla krupne stoke, oko 18 milijuna čokota vinove loze, osam milijuna stabala voćki, 120.000 košnica i bez umjetničkih predmeta i zlata, a imali su i oko 24.000 bunara i cisterni površine od oko 960.000 metara kvadratnih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara