Traži se pojašnjenje hrvatske odluke da odlagalište radioaktivnog otpada izgradi uz granicu s BiH

Traži se pojašnjenje hrvatske odluke da odlagalište radioaktivnog otpada izgradi uz granicu s BiH

Ilustracija: Hina

REGULACIJSKA agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine (DARNS) predložila je državnoj vladi da zatraži pojašnjenje od Republike Hrvatske o mogućoj izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško nedaleko Dvora uz granicu s BiH.

Kako je u subotu objavila novinska agencija Republike Srpske (SRNA), ravnatelj DARNS-a Emir Dizdarević izvijestio je članove predsjedništva BiH i vijeće ministara da je iz Hrvatske dobio informaciju o namjeri da se u općini Dvoru, oko 2,5 kilometara od granice s BiH izgradi odlagalište radioaktivnog otpada. Predložio je vijeću ministara da tu informaciju stavi na dnevni red i od Hrvatske zatraži pojašnjenje tih namjera.

"Službenu informaciju o izgradnji ovog otpada dobili smo prije 15 dana kroz zajedničku konvenciju o zbrinjavanju potrošenog nuklearnog goriva i zbrinjavanju radioaktivnog otpada, koju je BiH ratificirala", rekao je Dizdarević za SRNU.

Pri tome je pojasnio da je Hrvatska, koja je svoju lokalnu zajednicu obavijestila o planovima za izgradnju radioaktivnog odlagališta i zatražila dozvolu da gradi takav objekat, bila dužna informirati i BiH prema kojoj postoji mogućnost negativnog utjecaja.

Dizdarević smatra da bi Hrvatska i Slovenija, koje su ravnopravni suvlasnici nuklearke Krško, trebali riješiti probleme rako da radioaktivni otpad i nuklearno goriva istanu u blizini objekta gdje je i proizvedeno, a ne da se odlagališta gradi na granici sa BiH.

Ranije su vlasti Republike Srpske i općine Novi Grad koji se nalazi nasuprot Dvoru najavile snažno protivljenje izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na granici s BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara