Traži se stečaj za Šegonovu tvrtku

Traži se stečaj za Šegonovu tvrtku

Foto: Index

FINANCIJSKA agencija podnijela je Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Sun corporation d.o.o, turističkom agencijom kojoj je direktor Toni Šegon, sin bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona, zbog utvrđenog duga te tvrtke od 50.686 kuna.

Od solidnog jamca do stečaja

U Fininu prijedlogu, prema dostupnim podacima, stoji da Šegonov Sun corporation ima samo jednog zaposlenika te otvoren račun i oročen novac u Hypo banci, a Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini te tvrtke.

Tvrtka Sun Corporation sa sjedištem u Veloj Luci na Korčuli osnovana je 1997. a u sudskom registru navodi se da joj je temeljni kapital 8,56 milijun kuna, a jedini član uprave i direktor koji  zastupa Sun Corporation Toni Šegon.

> Linić&Šegon: Prije dvije godine Index razotkrio najveću SDP-ovu aferu

> Linićev prijatelj i domaćin Šegon ne plaća račune, ne isplaćuje plaće i ima hrpu ovrha

> EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE Linić, Šegon i Ježić proveli vikend u Šegonovom hotelu


Prijedlog Fine za otvaranje stečaja nad Sun Corporation uslijedilo je dvije godine nakon otkrivanja afere da je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) Branku Šegonu, tadašnjem pomoćniku ministra financija Slavka Linića, dala 31,2 milijuna kuna kredita u sklopu programu kreditiranja za poboljšanje likvidnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari upozoravali na opasnosti

Kako se isticalo u medijima, korisnik tog kredita bila je tvrtka Facta Vera kojoj je osnivač Branko Šegon, a direktor sin Toni. Jamac za taj kredit, prema medijskim napisima, bila je upravo tvrtka Sun Corporation.

"Financijski položaj klijenta je nepovoljan uslijed visoke zaduženosti i nelikvidnosti", utvrdio je HBOR-ov analitičar prije dodjele kredite, no Uprava HBOR-a nije ga poslušala. U vrijeme kada je Index otkrio aferu Pomoćnik  tvrtka Sun Corporation bila je 50 dana u blokadi.

Zbog kredita Facta Veri HBOR i Hypo banka upisale su hipoteku nad Šegonovom kućom u Zagrebu i dvorištem te dijelom zgrade u Vrancu i građevinskim zemljištem Zubaća Vala u Veloj Luci.

Afera Pomoćnik

U sklopu vlasništva navedenih tvrtki spominjao se i hotel Korkyra u Veloj Luci kojeg je obitelj Šegon adaptirala pri čemu su imali problema s neriješenim vlasničkim odnosima na okolnim parcelama. Prema medijskim napisima, Toni Šegon kao direktor Facta Vere dogovorao je s lokalnim vlasnicima da mu prepuste pola parcele u tamošnoj uvali Zubaća, a zauzvrat će im izgraditi kuću u roh bau izvedbi. Prema tvrdnjama Velolučana, taj dogovor nije bio ispoštovan.

Kako smo isticali vrijednost imovine obitelji Šegon u tom trenutku procjenjivala se na više od 60 milijuna kuna - uključivši hotel Korkyra, zgradu nekadašnje Dalmatinske plovidbe, restoran na otoku Proizdu te dvanaest apartmana u Veloj Luci i poslovnu zgradu u Zagrebu.

Branko Šegon, bliski suradnik i pomoćnik bivšeg ministra financija Slavka Linića bio je smijenjen Vladinom odlukom u veljači 2014. mjesec dana nakon otkrivanja afere sa spornim kreditom HBOR-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara